Доступність посилання

ТОП новини

«Луганськтепловоз» хоче належати росіянам


Ярослав Гребенюк Луганськ, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минулого тижня Вищий господарчий суд України підтвердив: росіяни незаконно приватизували холдинг «Луганськтепловоз». Водночас на підприємстві вважають, що іноді протиправні дії корисніші для суспільства за дотримання закону.

Новий локомотив готовий і до тундри, й до тайги
(RadioSvoboda.Ua)
Робітники холдингу «Луганськтепловоз» в один голос кажуть, що не дозволять відібрати завод у росіян. Після приватизації робітникам віддали борги з зарплати, і на луганців посипались замовлення.

Зокрема, на заводі вже розробити тепловоз, який стане базовою моделлю для «Російських залізниць», каже провідний інженер-конструктор Анатолій Шемет.

«Чутки ходять, що хочуть відібрати у росіян завод. Ми категорично проти цього. Ми не бажаємо, щоб неспеціалісти займались нашим заводом. Знов буде приховане безробіття, чотириденний або триденний робочий тиждень. Ми будемо боротись, щоб цього не сталося», – каже Анатолій Шемет.

Навесні Фонд держмайна продав 76 відсотків акцій холдингової компанії «Луганськтепловоз» «Управляючій компанії „Брянський машинобудівний завод“» із Росії. Тоді до конкурсу не допустили українські підприємства – АТ «Дніпровагонмаш» та ВАТ «Марганецький ГЗК».

Почалася судова тяганина, на якій поставив крапку Вищий господарчий суд – власне, найвищий у цій справі: акції мають бути повернуті до державної власності.

За росіян – і в обласній адміністрації, і в керівництві компанії

Директор Бикадоров доводив прем''єру Єханурову, що «Укрзалізниця» мала б купити всі його тепловози
(RadioSvoboda.Ua)
Це не подобається чиновникам Луганської обласної держадміністрації, каже начальник управління промисловості Олександр Ісаченко. Він заявляє, що після скасованої нині приватизації обсяги виробництва на підприємстві збільшились, і на самому початку погасили заборгованість із зарплати, яка складала 11 мільйонів гривень.

«„Брянський машзавод“ продовжує виконувати обов’язки власника, але не більше. Навіщо їм вкладати гроші, якщо немає впевненості? Це природно», – звертає увагу Олександр Ісаченко.

У жовтні підприємство випустило продукції майже на 900 мільйонів гривень – це вдвічі більше від минулорічного покажчика. План 2008 року – досягти півтора мільярда гривень.

Замовлення на 850 мільйонів компанія пов’язує з приходом нового власника. Якщо «Луганськтепловоз» віддати іншому інвесторові, підприємство відразу збанкрутує, вважає директор Холдингової компанії «Луганськтепловоз» Віктор Бикадоров.

А це 1000-ний післявоєнний паровоз (1949 рік)
(RadioSvoboda.Ua)
«Навіть якщо б усю потребу українських залізниць вдовольнити, це завантажило б нас на 25 відсотків, не більше. І якщо тут не буде російської власності, то сам ринок нас витисне з Росії. Нам не дозволять туди продавати не тільки тепловози, а й запасні частини до них», – застерігає керівник підприємства.

Аргументи не тримаються купи?

Із думкою щодо «не дозволять» важко погодитися: інші луганці – «Стаханівський вагонобудівний завод», власником якого є український холдинг АвтоКРАЗ, за рік збільшив випуск люксових напіввагонів більш як у 3 рази, і продає їх саме в Росію.

Та й поза межами Луганська сам АвтоКРАЗ більшість вантажівок власного виробництва продає теж у Росію.

Цікаво, що якраз АвтоКРАЗові вже одного разу не дали стати власником «Луганськтепловозу» під час попередньої скандальної спроби приватизувати це підприємство.
XS
SM
MD
LG