Доступність посилання

ТОП новини

Вшанування пам’яті Митрополита Липківського


Леся Бакалець Київ, 18 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Биківському лісі, що під Києвом вшанували пам’ять Митрополита Української автокефальної церкви Василя Липківського.

На засніжений майданчик посеред Биківського лісу Валентин Кохно разом із дружиною Раїсою приїхав зі Сполучених Штатів. Каже, лікарі таку мандрівку йому не дозволяли через стан здоров’я, але віддати шану Митрополитові Липківському для нього – святе. У США пан Валентин є головою Українського Православного Братства імені Митрополита Василя Липківського і в Україні тільки за час незалежності він вже у двадцяте.

Пан Кохно розповів, що не продовжив сімейної традиції і не став священиком, як його батько. Натомість вирішив присвятити себе вивченню та вшануванню постаті Митрополита Липківського.

На панахиді пан Валентин Кохно стояв поряд із онуком Василя Липківського – Костянтином.

Костянтин Липківський пам’ятає свого діда тільки трохи: «Його зарештували через деякий час після мого народження, все, що пам’ятаю – він мене благословив і подарував маленький хрестик». Пан Липківський бідкається, що на панахиду прийшло дуже мало людей. Так само, як і на наукову конференцію, яка відбулась суботу: «Там було так цікаво, стільки нових фактів і речей відкрилося. Але вона просто не була прорекламована».

Досі немає належного вшанування

«У Києві немає пам’ятника дідові», – продовжує Костянтин Липківський. Навіть меморіальну дошку на Софійському соборі повісити відмовились. Хоча у Митрополит Липнівський був настоятелем цього собору. І вулицю Урицького, яку ще у 1993 році київська влада постановила перейменувати на честь Митрополита Липківського залишили без змін.

Так само і з проповідями Митрополита. Їх близько двохсот, і вони дуже актуальні сьогодні, переконує Костянтин Липнівський. Але й досі їх не надруковано. Організатор заходів по вшануванню пам’яті митрополита Липківського науковець Арсен Зінченко хоче, щоб в Україні не просто була збірка проповідей Митрополита, а аудіо-диск. Він вже й диктора знайшов – ним буде отець Петро Бойко, священик Української православної церкви Київського Патріархату.

Окрім цього вже готовий портрет Митрополита. Його намалював художник Леонід Упанчук, який розповів, що працювати було трохи складно, адже він не знав Василя Липківського особисто, і матеріалів про нього не багато. Але, на диво, каже художник, ескіз був готовий буквально за 15 хвилин.

Страчений і невідомо де похований

Де саме похований Митрополит Василь Липнівський невідомо. Його онук вважає, що це може бути або Биківський ліс, де здійснювали масові поховання осіб, репресованих і страчених у Києві органами НКВС, або Лук’янівське кладовище. Тому панахиду проведуть в обох місцях.

27 листопада виповнюється 70 років від дня загибелі Митрополита Липківського, страченого радянською владою.
XS
SM
MD
LG