Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан: вибори відбудуться за умов надзвичайного стану?


Петро Кагуй Прага, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати закликають Президента Пакистану Первеза Мушаррафа скасувати надзвичайний стан. Офіційний Вашингтон наголошує на несумісності надзвичайного стану і проведенні загальних виборів, котрі мають відбутися в Пакистані у першій половині січня. Тим часом Первез Мушшараф дає зрозуміти, що не має наміру скасовувати надзвичайний стан.

Перший заступник держсекретаря Сполучених Штатів Джон Неґропонте у суботу під час візиту до Ісламабада намагався переконати пакистанського лідера Первеза Мушаррафа у необхідності скасувати надзвичайний стан.

«Надзвичайний стан не сумісний із вільними, чесними виборами, які б заслуговували довіри. Вибори вимагають активної участі політичних партій, громадянського суспільства і засобів масової інформації. Пакистанський народ потребує права обирати своїх лідерів вільно, без обмежень, що існують в умовах надзвичайного стану», – наголосив на прес-конференції в Ісламабаді перший заступник держсекретаря США, коментуючи свою зустріч із президентом Пакистану.

Джон Неґропонте також закликав Первеза Мушаррафа звільнити з тюрем політв’язнів і дотриматися своєї обіцянки – залишити посаду головнокомандувача збройних сил.

При цьому представник держдепартаменту США наголосив, що Мушарраф залишається важливим партнером у боротьбі з тероризмом і Сполучені Штати цінять стосунки з пакистанським лідером.

Мушарраф за вибори в умовах надзвичайного стану

Тим часом Первез Мушарраф пообіцяв, що вибори, як і було оголошено раніше, відбудуться 9 січня, однак при цьому дав зрозуміти, що не збирається скасовувати в країні надзвичайний стан.

В інтерв’ю газеті «Вашингтон пост» президент Пакистану наголосив: «Нам потрібен закон про надзвичайний стан для мирного проведення виборів, щоб не було жодного насилля і вибухів за участю терористів-смертників».

А на запитання, коли ж надзвичайний стан буде скасований, Первез Мушарраф сказав, що «думає над цим», але поки що не може назвати конкретної дати.

Як наголошує пакистанська опозиція, вибори в умовах надзвичайного стану будуть відвертим фарсом.

Лідер пакистанської опозиції, колишній прем’єр-міністр Пакистану Беназір Бхутто гостро критикує сформований Первезом Мушаррафом тимчасовий перехідний уряд, приведений до присяги минулого четверга.

За словами Беназір Бхутто, цей перехідний уряд є продовженням Пакистанської мусульманської ліги (партії Мушаррафа) і такий уряд є «неприйнятним».

Колишній прем’єр-міністр виключила можливість переговорів зі владою, наголосивши, що її мета – відновлення демократії в країні.
XS
SM
MD
LG