Доступність посилання

ТОП новини

Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах


Тетяна Ярмощук Київ, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні перший день триденної жалоби за загиблими шахтарями. Це вже не перша масштабна трагедія на шахті імені Засядька. Попередня катастрофа, яка забрала життя 13 гірників, сталася тут минулого року. А у 1999 році у результаті ще однієї катастрофи на шахті Засядька загинули півсотні шахтарів.

Співчуття та по 100 тисяч гривень родинам загиблих шахтарів. Плюс кошти на ліквідацію пожежі. Так на чергову трагедію на шахті імені Засядька відреагував уряд.

«Кошти виділятимуть залежно від необхідності. Попередня сума – сім з половиною мільйонів, яку назвали сьогодні фахівці, вже виділена. Комісія буде вирішувати усі соціальні питання, які передбачені українським законодавством та трудовою угодою на шахті Засядька», – заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович

Після чергової трагедії на шахті Засядька до Донецька прибули і Прем’єр, і урядовці, що відповідають за енергетичний сектор, і Секретар РНБО. А для розслідування причин катастрофи було створено Урядову комісію. У понеділок у Донецьку чекають на візит Президента. Віктор Ющенко має провести нараду щодо подолання наслідків цієї трагедії та надання допомоги сім’ям загиблих гірників. Мова також піде про реорганізацію вугільної галузі, зокрема заходи щодо безпечного ведення гірничих робіт.

Чому гинуть шахтарі в Україні?

На думку керівника незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, однією з причин високої смертності на українських шахтах є саме безвідповідальність чиновників: «У нас система праці не тільки незручна. Вона й призводить до того, що гинуть шахтарі. Тому що з одного боку йде порушення технологій з боку адміністрації, але й самі шахтарі теж змушені порушувати техніку безпеки та технології для того, щоб заробити. Найперше, чому гинуть шахтарі в Україні, це видобуток ведеться на великих глибинах, на тонких пластах. Окрім цього, застаріла технологія, не вкладаються кошти у розвиток шахт, будівництво нових шахт. І безвідповідальність. Немає належного контролю з боку державних органів. Держава не виконує свої функції, не забезпечує належного контролю за технікою безпеки».

Україна посідає друге місце за кількістю смертей на шахтах. На першому місці Китай, на третьому – Росія.

Матеріали до теми:

• Копальня-вбивця імені Засядька • Вiктор Ющенко: Трагедiя в Донецьку є викликом усiй державнiй владі, а не лише вугiльнiй промисловості • «Убойна» шахта. Аварія на шахті ім. Засядька може стати найбільшою за всю історію незалежної України
XS
SM
MD
LG