Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні родичі шахтарів прорвали охорону і в кількості більше 50 людей зайшли до кабінету держкомісії


Вони звинувачують урядовців у приховуванні інформації щодо прізвищ загиблих і зниклих безвісти, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Вони звинувачують урядовців у приховуванні інформації щодо прізвищ загиблих і зниклих безвісти, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Голова комісії Андрій Клюєв пояснює затримку процесом упізнання. А тим часом у шахті знову виникла пожежа, яка ускладнює пошук зниклих.

Рятувальники розглядають кілька варіантів гасіння: вогонь можна загасити водою, а можна зробити перемичку та перекрити аварійну дільницю, але це означає, що 28 гірників назавжди залишаться під землею.

У Донецькій області оголосили триденну жалобу.

Віталій Квітковський, один із постраждалих гірників, який зараз перебуває в лікарні, розповів: «Був холопок. Різко піднялася температура, пил піднявся так, що перед очима нічого не було видно. Вибирався навпомацки по трубах, по рельсах, доки не вийшов».

Дмитро Калітвінцев, голова незалежної профспілки гірників шахти імені Баракова на Луганщині (де в 2000 році від вибуху метану загинули 80 гірників) переконаний, що трагедія сталася через недотримання правил безпеки: «Це просто нехтування правилами безпеки. Можна було уникнути [трагедії]. На шахті Засядька кожні 3-4 роки вибухи стаються. Чому? Лише через техніку безпеки».

Тим часом за фактом вибуху на шахті порушили кримінальну справу.

За словами прокурора Донецької області, справу порушили за статтею недотримання правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Масштабні катастрофи на шахті імені Засядька траплялися і раніше. Починаючи з 1999 року тут загинули майже сто сорок гірників.

Найбiльша ж за всю iсторiю незалежної України аварiя сталася в 2000 році на шахтi iмені Баракова на Луганщині. Унаслiдок вибуху метану i вугiльного пилу там загинули 80 гiрникiв.

Матеріал до теми:

• Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах
XS
SM
MD
LG