Доступність посилання

ТОП новини

Сербський експерт: Росія використовує нас для просування своїх пішаків у Європу. Трагедія на українській шахті імені Засядька. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 19 листопада 2007 (Radio Svoboda.Ua) – Вся європейська преса обговорює можливі наслідки недільних парламентських виборів у сербському краї Косово. Майже всі оглядачі сходяться на тому, що взимку, після одностороннього самопроголошення незалежності албанцями Косова, на Балканах знову може спалахнути війна і вся відповідальність за ситуацію ляже на Європу. Газети також пишуть про наростання в Україні проблеми з мігрантами, які використовують українську територію, як трамплін на Захід.

Британська «Ґардіан» прогнозує, що внаслідок недільних виборів у Косові в регіоні «нині найбільш туманні і загрозливі перспективи за останні 10 років». Газета висловлює міркування, що після можливого загострення ситуації між сербами і албанцями в Косові ситуація може вийти з-під контролю і «основна відповідальність може лягти на Європу». «Ґардіан» також прогнозує втручання у можливі події на Балканах з боку НАТО. Тому «Файненшел Таймс» попереджає у понеділок, що «Косово залежить від визнання Заходу і допомоги з його боку». Цей впливовий лондонський часопис стверджує, що найвірогідніше 10 грудня цього року Косово проголосить свою незалежність. Австрійська «Дер Стандарт» додає, що албанці провінції не мають іншого виходу, як проголосити суверенітет від Сербії, бо населення краю і без того розчарувалося в обіцянках своїх політичних поводирів, а економічна ситуація в краї погіршується.

А французька «Фіґаро» інформує про неоднозначне ставлення до проблеми Косова у самій Сербії. Газета також наводить думки сербських експертів про те, що Росія більше використовує Сербію у плані просування своїх інтересів у Європі, аніж Белґрад може сподіватися на ефективну допомогу Москви в разі загострення ситуації з проголошенням албанцями у Пріштині незалежності Косова. «Фіґаро» також наводить думки експертів про те, що факт проголошення незалежності Косова буде вигідним Росії в плані її впливу на Європу і також у просуваннях своїх інтересів в Абхазії та інших самопроголошених регіонах.

На шахтах України загинуло, загалом, близько 5 тисяч осіб

Низка європейських газет, зокрема: «Дейлі Телеґраф», «Ґардіан», «Інтернешнел Гералд Трібюн», європейське видання «Уолл Стріт Джорнел» багато пишуть про трагічну катастрофу на українській шахті імені Засядька. Газети зазначають, що чи не щомісяця з українських вугільних шахт надходять повідомлення про загибель шахтарів, що на місцевих шахтах масово і брутально порушуються правила безпеки. Газети також відзначають, що за час незалежності в шахтах на Україні загинуло, за офіційними даними, близько 5 тисяч осіб. Міжнародна преса також розмірковує, що аварія на шахті імені Засядька може стати чи не наймасштабнішою за кількістю жертв.

Голодомор 1932-33 років

А у словацькому виданні «ЕкстраПлюс» з’явилася публікація місцевого автора Павола Давида, який стверджує, що «Голодомор 1932-33 років приніс більше жертв у Росії, аніж в Україні. Цей дослідник також погоджується із заявами про те, що трагедія 1932-33 років не має підстав йменуватися геноцидом, бо «його жертвами стали люди багатьох національностей».
XS
SM
MD
LG