Доступність посилання

ТОП новини

На Івано-Франківщині частину газопроводу продали на металобрухт


Галина Добош Івано-Франківщина, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Калуcькому районі чиновники сільради у 2006 році продали частину газопроводу високого тиску на металобрухт. За цим фактом порушено кримінальну справу за статтею зловживання владою або службовими повноваженнями. Від тої оборудки – ні труби, ні грошей, ні газу.

Не називаючи села, зазначимо, що воно невелике – 1200 мешканців і розташоване за 15 км від відомого колись хімічного підприємства «Оріана». Власне, за кошти концерну був прокладений і введений в експлуатацію у 80-х роках газопровід високого тиску. Та якраз тоді підприємство припинило своє існування, тож газопровід так і не запрацював.

Два роки тому сільська громада, яка давно мріяла про газ у селі, вирішила труби, які прокладені в їхній землі, відкопати, продати їх на металобрухт і виручені гроші спрямувати на газифікацію.

«Гроші пішли туди, куди не потрібно»

Бажання селян мати газ зрозуміле, та реалізовувалось воно не в правовому полі. На цьому наголошує начальник відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Івано-Франківській області, полковник міліції Михайло Стражник: «Добрі, хороші починання, але всі ці питання треба було вирішувати в законному порядку. Однак службові особи цієї сільської ради поза межами даних їм прав і повноважень вирішили долю оцих 900 метрів труби самовільно. Не було ніяких оформлень купівлі-продажу, не було оформлення бухгалтерських документів на реалізацію. Просто, як мовиться, гроші пішли туди, куди не потрібно».

Ні громаді села, ні проекту з газифікації з тої оборудки нічого не перепало, стверджують правоохоронці. За скільки були продані труби, з''ясовує слідство у 61-річного сільського голови і його 56-річного односельця, який був одним із членів «газового комітету» сільради.

Збитки підприємства (правонаступника «Оріани») оцінені у 100 тисяч гривень. Та такі звинувачення відкидає сільський голова, з яким Радіо Свобода, зв''язалося телефоном, він не вважає себе винним: «Взагалі не вважаю, бо я там ні копієчки... і рахую, що це абсурд. Мали бути виручені кошти приблизно 53 тисяч гривень за ту трубу. З них 10 тисяч 300 пішло на Павликівку. Тоді заплатили за проект цього ж підвідного газопроводу. На земляні роботи 16 тисяч 800. Це все розраховувався той, що відповідав за фінанси. Він же збирав всі ті папери, квитанції».

Варто приділяти більше уваги освіті сільських голів?

Експерт освітніх проектів Громадського центру «Ділові ініціативи» Тетяна Кулик прокоментувала усе це таким чином: «Ситуація свідчить про те, що працівники органів місцевого самоврядування, в даному випадку представники сільської ради, громади цієї сільської території не мають певних знань не тільки юридичних, а й елементарних знань щодо господарювання, питань власності. Напевно, варто приділяти більше уваги освіті сільських голів, оскільки це люди, можливо, і хороші, і мають благі наміри для своєї територіальної громади, та поки що бракує знань і умінь, як ці наміри реалізувати».

Тим часом село так і залишається без газу.
XS
SM
MD
LG