Доступність посилання

ТОП новини

Британський міністр закордонних справ хоче розширення ЄС за межі Європи


Олекса Семенченко Лондон, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібенд пропонує Європейському Союзові працювати на зближення з Росією, Близьким Сходом та країнами Північної Африки. На його думку, розширення ЄС є потужним знаряддям для миру й стабільності.

Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібенд
(epa)
У своїй першій промові щодо відносин Британії з ЄС міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібенд заявив, що Європейський Союз не буде наддержавою, але повинен стати взірцем для решти світу. ЄС може стати моделлю регіональної співпраці, організацією, відданою принципам вільної торгівлі, захисту довкілля та протидії екстремізмові.

Дейвід Мілібенд: «Європа може мислити глобально і стати зразковою регіональною потугою. Ми можемо використати потугу ЄС, розмір нашого спільного ринку, наші можливості визначати глобальні стандарти, наші переговорні можливості 27 держав, що об’єднують 470 мільйонів громадян, принади членства, військову потугу, потугу Європи як ідею і як модель, не на заміну національним державам, а для того, щоб надати безпеку і достаток наступному поколінню».

Британський міністр зазначив, що ЄС має дотриматися обіцянок, які було дано щодо членства Туреччині, але також і після цього двері Союзу повинні залишатися відчиненими. Він вважає, що перспектива членства є стимулом для реформ і розвитку демократії.

Якою можуть побачити Європу майбутні покоління?

Мілібенд окреслив Європу, якою її знатиме наступне покоління. Це буде континент, відкритий для торгівлі, ідей та інвестицій, де будуть діяти спільні інституції, які подолають релігійний та культурний поділ, де будуть просуватися принципи міжнародного права, захищатимуться права людини як у ЄС, так і за його межами.

У промові, виголошеній у Бельгії, міністр закордонних справ Великої Британії Мілібенд також зазначив, що не всі країни зможуть претендувати на повне членство і не всі виказують бажання вступити до ЄС. Тому, на його думку, слід просунути на новий рівень «політику сусідства».

Дейвід Мілібенд: «Ми повинні виразно дати зрозуміти, що участь у політиці сусідства не є альтернативою членству або залою чекання на членство. Ми маємо надати доступ сусідам до всіх переваг спільного ринку. Першим кроком був би вступ країн-сусідів, переш за все, Росії та України, до СОТ. Відтак це треба буде розвинути далі через виразні угоди щодо вільного ринку. Метою має бути багатостороння зона вільної торгівлі на наших кордонах – різновид європейської асоціації вільної торгівлі, що залучила б країни Маґребу, Близького Сходу та Східної Європи до принципів спільного ринку. Це була б не альтернатива членству, а, потенційно, кроком до нього».
XS
SM
MD
LG