Доступність посилання

ТОП новини

Кількість жертв урагану в Бангладеш сягнула понад 3000


Кирило Булкін Київ, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Бангладеш, де пройшов найсильніший циклон за останні 10 років, рятувальні служби й далі намагаються дістатися віддалених районів, що постраждали від стихійного лиха.

Станом на вечір понеділка кількість жертв стихійного лиха в Бангладеш перевищила 3100. Про це повідомило Міністерство з надзвичайних ситуацій країни. Однак, коли рятувальники зможуть дістатися до віддалених островів, число загиблих може виявитись набагато більшим – навіть понад 10 000, кажуть офіційні особи.

Тропічний циклон «Сидр» уразив південне узбережжя Бангладеш у четвер, 15-го листопада. Багато родин були змушені ховати загиблих у печері, оскільки не залишилось чоловіків, які могли б викопати для померлих могили. Ті, хто вижив після катаклізму, залишились без даху над головою і засобів для існування.

Селянин Альтаф Сікдар каже, що втратив усе своє майно каже: «Шторм забрав мій будинок і всі товари, що були в моєму магазині. Я втратив усе! Мої сини, що живуть за кордоном, телефонували й питали, як ми пережили лихо, я сказав, що все гаразд. Але я сказав їм неправду!»

Масуда Беґум втратила у штормі матір: «Моя мати прив’язала себе до дерев’яної балки в будинку, але вода змила її. Ми не могли її врятувати. Останні три дні ми шукали її тіло, але не могли знайти. Я бачила, як вона зникла під водою».

Міжнародну допомогу важко доправляти

Поки рятувальники намагаються пробратися у віддалені райони, гелікоптери доставляють тим, хто вижив, їжу. Міжнародні організації пообіцяли надати Бангладеш допомогу на суму 25 мільйонів доларів США. Сполучені Штати виділили постраждалим 2,1 млн. доларів. Однак пакунки з життєво необхідними продуктами та речами – такими, як намети, рис та вода – вдається доправляти до багатьох постраждалих дуже повільно через погодні умови та складний рельєф місцевості.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі-Мун заявив, що на потреби постраждалих буде виділено кілька мільйонів доларів зі спеціальних фондів ООН. Уряд Бангладеш каже, що запаси води та їжі на сьогодні вже достатні й запевняє, що забезпечить ними усіх постраждалих.

Руйнівні шторми вражають Бангладеш щороку, однак нинішній ураган виявився найсильнішим за останнє десятиріччя. Минулий раз масові людські жертви приніс торнадо 1996 року. Тоді в країні загинула 621 особа.
XS
SM
MD
LG