Доступність посилання

ТОП новини

ДЕНЬ ЖАЛОБИ. Чи дотримуються українські ЗМІ етичних норм?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко 20 листопада в Україні оголошено днем жалоби за загиблими гірниками на шахті імені Засядька. Минулого місяця, після вибуху газу в Дніпропетровську, майже всі телекомпанії проігнорували день трауру, констатувала Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Що показує телебачення у День жалоби сьогодні? Які саме тут можуть бути етичні норми, хто їх встановлює та відстежує?

ГЛАС НАРОДУ:
Що, на вашу думку, необхідно показувати у траурні дні?
Мар''ян, школяр із Івано-Франківська:
- У такі дні більше показувати історичних фільмів. Вимкнути музичні канали. Але більше новин показувати про ці події.
Ірина, студентка:
- Музику прибрати.
Юлія Федорівна, пенсіонерка:
- Щось таке, щоб утішило родини загиблих. Усілякі розважальні програми не показувати.
Віталій Васильович, пенсіонер:
- Краще поменше б про це говорили. Я був на цій шахті. Коли шахтар спускається під землю, він знає, що ризикує своїм життям.
З “Кадетами”, але без “Няні”

Загальнонаціональні канали, попри оголошений траур, працювали переважно у звичному режимі, такий висновок зробила кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока, переглянувши зранку ефірну сітку. Cлухати:

Кадри з російського телесеріалу "Кадети", який транслювали по телебаченню у день жалоби за загиблими гірниками
На Донеччині днями жалоби оголошені три дні: 19, 20 і 21 листопада. Як повідомили донецькому кореспондентові Радіо Свобода Тарасу Москалюку представники телеканалів Донбасу, ще вчора з їхньої ефірної сітки зняті всі розважальні, музичні програми, кінокомедії. Замість них транслюють документальні стрічки, драми, фільми про гірників, а також показують без коментарів кадри з шахти імені Засядька. Як оцінюють у Донбасі сьогоднішній ефір всеукраїнських телеканалів, розповідає Тарас Москалюк:

«Донецькі телевізійники обурені поведінкою столичних колег, зокрема, ранковими ефірами каналів 1+1 та Інтеру . За їхніми словами, ведуча ранкового ефіру закликала глядачів святкувати, адже приводів для цього не бракує, зокрема, день казки у Німеччині».

Ми намагалися зв’язатися сьогодні з представниками всеукраїнських телеканалів «Інтер» та «1+ 1», щоб почути їхню думку стосовно сьогоднішнього ефіру, але вони, пославшись на зайнятість, не стали це коментувати. Виконувач обов’язків голови правління телеканалу «Тоніс» Дмитро Тузов розповів, чим керується його канал у день жалоби:

«Є постанова Нацради з питань телебачення і радіомовлення, ухвалена у 2001 році, про дотримання режиму жалоби. Це не закон, це, очевидно, підзаконний акт. Вона є бажаною, я так розумію, для виконання».

Минулого місяця, під час вибіркового моніторингу Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з''ясувала, що майже всі телекомпанії порушили вимоги «Положення про проведення дня жалоби», коли стався вибух житлового будинку у Дніпропетровську. За цим положенням, телекомпанії повинні були інформувати людей про причини оголошення трауру, передавати номери довідкових телефонів і номери рахунків, на які можна надсилати допомогу. І мав бути відповідний ефір – без розважальних програм та комедій, зазначив заступник голови Нацради Юрій Плаксюк.

«Жалобний» балет Лебедине озеро

У Радянському Союзі жалобу за простими людьми почали оголошувати в часи перебудови, коли акти масових катастроф перестали замовчувати, каже філософ Сергій Грабовський:

«До того траур був лише за померлими генсеками і загиблими космонавтами. По телевізору з ранку до ночі крутили «революційні» фільми, грала симфонічна музика і обов’язково балет «Лебедине озеро»!

Таких масштабних аварій, як на шахті імені Засядька, на вугільних підприємствах Червонограда, де працював активіст Незалежної профспілки гірників України Михайло Шабля, не було. Але йому доводилося ховати своїх колег-шахтарів. Зокрема, два роки тому на Львівщині оголошували траур за п''ятьма гірниками, які загинули на копальні «Лісова». Михайло Шабля констатує: більшість українських теле- і радіоканалів не міняють свій ефір у траурні дні.

«Я сьогодні вмикаю — грає музика, чомусь радіють. Чомусь за кордоном, в Англії чи Америці, коли хмарочоси впали, люди були у жалобі, а у нас так ».

У США немає жодних положень чи тим більше законів стосовно Днів жалоби, розповідає місцевий кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. Наприклад, президент Джордж Буш оголосив 2 січня цього року днем національного трауру у зв''язку зі смертю колишнього лідера Сполучених Штатів Джеральда Форда. Цього дня закрили всі федеральні установи. Але жодного стосунку до електронних медіа указ Буша не мав. Вони самі, на свій розсуд формували ефір.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG