Доступність посилання

ТОП новини

У розселенні гостей «Євро-2012» допоможуть об’єкти «зеленого» туризму?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровщина шукає альтернативних форм прийому та розселення гостей «Євро-2012». Фахівці кажуть: готелів, котрі вже існують, не вистачить, щоб розмістити десятки тисяч туристів, на яких розраховує місто, де мають відбутися три матчі фіналу Чемпіонату. Та і їхня якість навряд чи задовольнить вимогливого до сервісу європейця. Але з іншого боку – десь треба буде розмістити і гостей з гаманцями скромної товщини.

Чи вирішить "зелений" туризм проблему розміщення гостей під час проведення чемпіонату?
(RadioSvoboda.Ua)
Лариса Петренко із Криничок чи не перша жінка у селі, котра надумала долучитись до справи розвитку «зеленого» туризму. До Нового року вона планує облаштувати власну садибу так, щоб у ній можна було приймати одночасно 30 гостей. Каже, згодна вкладати кошти, щоб спробувати заробляти на життя такою справою. Однак зауважує — якби ще й держава більше дбала про інфраструктуру сільських районів, а то ні хороших доріг, ні магазинів. Пані Лариса своїм майбутнім клієнтам особливого шику не обіцяє, а от затишок простої сільської хати та домашні страви – будь ласка. Чи не головна родзинка – мальовничий берег та лебеді.

Лариса Петренко: «У нас і справді природа дуже красива. У нас ось тут ставки, і щороку, ви знаєте, прилітають лебеді. У цьому році більше 80 лебедів було».

Пропонують і кінний театр у козацькому стилі

Окрім сільських садиб неподалік від міста, для гостей «Євро-2012» розробляють ще кілька варіантів розташування. Один проект ініціювала громадська організація «Земля і воля». У передмісті Дніпропетровська хочуть створити культурно-просвітницький центр «Дніпропетровська Січ» із кінним театром у козацькому стилі, готельним комплексом, центром народних ремесел. Тут мають намір побудувати з десяток справжніх сільських хатин під стріхою, облаштувати причал для річкових катерів та трамвайчиків, а також місця для прогулянок та рибальства. Влада наразі цей проект не підтримує: під «Січ» за містом просять аж 100 гектарів землі. Однак ініціатори наголошують: гості «Євро» поїдуть – а культурний комплекс лишиться.

Голова громадської організації «Земля і воля» Костянтин Писаревський зазначив: «Коли зараз міркують, а що показати туристам, а що залишиться в нас, то, мабуть, треба використати і цей момент. Звісно, фани відшумлять і поїдуть, а щось має лишитися і в нас. Це так в усьому світі роблять, де проводяться чемпіонати і олімпійські ігри».

Потрібні нові готелі різних класів

Проект одного із готелів, що хочуть збудувати у Дніпропетровську
(RadioSvoboda.Ua)
Однак, як не крути, а самими об’єктами «зеленого» туризму Дніпропетровщині не обійтись. Обласна влада наполягає: місто якомога швидше має визначитись з місцями розташування нових готелів різних класів.

Керівник Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар вважає, що спершу треба спрогнозувати попит на проживання в них.

Віктор Бондар: «Треба в місті знайти 8-10 майданчиків під будівництво нових готелів, які зможуть не тільки прийняти туриста «Євро-2012», а які на майбутнє створять для міста туристичний потік, які будуть відповідати не тільки вимогам 5-ти зірок, а й вимогам пересічної людини – 3-4 зірки. Щоб їхня кількість відповідала попиту, щоб не вийшло, що Дніпропетровськ буде з одними «п’ятизірковими» готелями, і як наслідок — вони будуть напівпорожні, місто буде без туриста».

Як розважати тих самих туристів, у Дніпропетровську також ще тільки міркують. Інспектори УЄФА, які побували з перевіркою в місті, зауважили: з туристичними маршрутами треба визначатись швидше.

Обласна влада запевняє – регіон має досить цікавих місцин і зможе їх показати. Заступник начальника управління культури та туризму Дніпропетровської облдержадміністрації Петро Кармазин зауважив: «Дніпропетровщина – це одна із перлин України, котра здатна продемонструвати свої потенційні туристичні можливості. Нам лишилося тільки розвинути й показати все те, що у Дніпропетровської області є».

Дніпропетровськ входить до четвірки міст України, які є основними у проведенні фіналу Чемпіонату «Євро-2012». Місто має прийняти три матчі групового турніру. Однак уже зараз лунають побоювання: якщо до спортивної події не вдасться добре підготуватись, один матч можуть забрати на користь Харкова чи Одеси.
XS
SM
MD
LG