Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція в тумані


Тетяна Ярмощук Київ, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тим, хто встиг скучити за реляціями з коаліційних бойовищ, повідомляємо: оновлень мінімум. За два дні до першого засідання шостої Верховної Ради коаліційні перспективи між БЮТом та НУНСом виглядають примарними.

Партія регіонів може підтримати кандидатуру Івана Плюща новим спікером парламенту. Про це говорила лідер регіоналів Раїса Богатирьова. Втім, це може статися лише у випадку створення широкої коаліції, або якщо у новій Верховній Раді взагалі не складеться більшість, додає представник цієї політичної сили Тарас Чорновіл.

«Якщо ми будемо створювати широку коаліцію, очевидно, що Прем’єр буде все-таки від Партії регіонів. Тоді, очевидно, що наші партнери матимуть право на висунення кандидатури спікера. Зрозуміло, що ми не братимемо участь у різних помаранчево-коаліційних домовленостях та голосуваннях, які будуть проводитися ними. Ця кандидатура може виникнути у випадку, якщо дійсно буде широка коаліція, або ж вона не буде утворена» – сказав представник Партії регіонів Тарас Чорновіл.

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко кажуть, що посада спікера – прерогатива НУНСу, і переконують, що коаліційна угода буде підписана 23 листопада на першому засіданні нового парламенту. Микола Сивульський: «Ми приймемо складання повноважень урядом Януковича, і тут же почнемо формувати коаліцію. Я впевнений, що всі 156 наших депутатів відразу вступлять у коаліцію».

У НУНСі багатоголосся

Іван Плющ висловлювався за широку коаліцію з участю Партії регіонів. Юрій Єхануров прогнозує, що процес формування коаліції буде затяжним. Втім, офіційна позиція цієї політичної сили залишаються незмінною. Борис Тарасюк в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «І Іван Плющ, і Кріль, і Петьовка мусять виконувати рішення міжпартійного з’їзду, який виніс одне з рішень – утворення коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Невиконання цього рішення є моральним порушенням зобов’язань членів партії та тих, хто йшов на вибори. Ми повинні всі дотримуватись наших зобов’язань. Інакше це буде подальша дискредитація демократичних сил і зокрема НУНСу перед українськими виборцями, які їх підтримували».

Раніше БЮТ та НУНС парафували коаліційну угоду і пообіцяли підписати її у перший день роботи нового парламенту. Представники ж Партії регіонів досі заявляють про ймовірність широкої коаліції.
XS
SM
MD
LG