Доступність посилання

ТОП новини

СТОП, МАШИНО! Чи допоможе чергова реформа українським даїшникам?


Надія Шерстюк, Віола Бурда Створити Державний науково-дослідний центр з проблем безпеки руху наказав урядові Президент України Віктор Ющенко. До квітня, згідно з указом, має пройти перепідготовку медичні працівники, рятувальники та люди тих спеціальностей, які пов’язані з автотранспортом. За тиждень до появи указу Президент удруге за два роки критикував службу державної автоінспекції: смертність на українських дорогах за статистикою увосьмеро більша, аніж в інших країнах світу. Чи допоможе чергова реформа українському ДАІ?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи користуєтесь ви пасками безпеки?
Ігор, водій:
- Дуже рідко. Потрібно це робити, але ми ще не привчились.
Олександр, таксист:
- Вдень ні, а ввечері пристібаюсь. Вдень пробки — нащо мені воно треба!
Інна, банківський співробітник:
- У мене така машина, якщо не застібну пасок, то вона пищатиме.
Олег, охоронець:
- Якщо недалеко їхати, то не застібаю. Якщо на автостраді, то так!
Микола, спортсмен:
- Я постійно користуюсь! Хоч якось себе застерегти.


Муляжні об’єкти спостережень на дорогах

(RadioSvoboda.Ua)
Маленькі штрафи, корумповані інспектори ДАІ та невиконання правил дорожнього руху – це основні причини безладу і небезпеки на автошляхах. Кількість автоаварій цього року порівняно з минулим збільшилася на чверть. Дорожні ініціативи Президента представляв заступник голови Держсекретаріату Ігор Пукшин. В ідеалі треба на всіх перехрестях і пішохідних переходах поставити відеокамери. Це має людей дисциплінувати. З іншого боку, грошей на це немає:
Ігор Пукшин
(ukrinform)


«Якщо на Київ купити 10 таких пристроїв, а 50 зробити їхні копії, які будуть показувати, що нібито працюють, то ефект також буде».

Перше, за що взялося ДАІ, отримавши критику від Президента, почало збирати спеціальні номери. Тим часом столична прокуратура почала перевірку автошкіл, їх у Києві близько 140. З автомобілістами-початківцями (а саме вони стають, за даними міліції, винуватцями аварій) спілкувалася Марічка Набока.

Слухати:

Жінкам, зразковим водіям, від ДАІ квіти!

Столичне ДАІ намагається попередити дорожньо-транспортні пригоди, розповідають у Київському управлінні автоінспекції. Для дітей є ігрові заходи, які допомагають вивчити правила дорожнього руху, а жінок, що не порушують правил, восьмого березня очікує квіточка від ДАІ. Що може зробити керівництво країни, окрім як дорікати даїшникам за непрофесіналізм і високу смертність на дорогах, розмірковує Сергій, інспектор ДАІ:

«Треба взяти досвід таких країн, як Білорусія і Росія. У нас штрафи мізерні, посвічення водія не вилучається, як це раніше було. А там є нормальна нормативна база. Треба жорсткіше!»

Не погоджується щодо досконалості авторуху у Москві Олексій, водій зі стажем:

«Порівняно з Москвою, де водії просто жахливо ставляться один до одного і до пішоходів - сигналять, сваряться, наші водії ще гарні!»

Мрія Віктора Ющенка — загальнонаціональна програма зі зменшення дорожньо-транспортних пригод — вже працює в Латвії. Там за керування авто у нетверезому стані відбирають права на 2 роки. І перед законом винуватці аварій рівні, незалежно від посад та чинів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG