Доступність посилання

ТОП новини

«Протів нас орда і тьма» – новий слоган прибічників Владіміра Путіна?


Людмила Ваннек Прага, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Москві на стадіоні Лужники пройшов всеросійський форум прибічників Владіміра Путіна. Форум був організований рухом «На підтримку Путіна» і партією «Єдіная Росія». Президент Росії виступив перед своїми прихильниками, а вони, в свою чергу, зустріли його вигуками, гаслами та піснями. Одна з цих пісень має такий приспів: «Это горе без ума. Эти праздники до слез Против нас орда и тьма. С нами Путин и Христос». Про цю подію, яка зібрала чимало тисяч публіки та провідних провладних політиків, Радіо Свобода вирішило поговорити з відомим журналістом із Москви Матвієм Ганапольським.

Матвій Ганапольський
(RadioSvoboda.Ua)
Р. С.: Виглядає на те, що дуже багато спекулюють темою Бога і віри в Бога, мовляв, ця віра має допомогти Владіміру Путіну піти на третій термін президентства. Чи це те, чим підігрівають зараз російського виборця?

М. Г.: Бачите, «с намі Путін і Христос». Путін на першому місці, Христос – на другому. Це абсолютно вкладається у контекст тієї політики (і політики – як «самополітики» відносно мас-медій), що зараз існує в Росії. От що ми сьогодні бачили: ми сьогодні бачили фактично зневагу до власної Конституції. 5 тисяч осіб, які були у спортивному залі.., вийшов президент Путін, і про що, власне, йшла розмова? Я нагадую, даруйте, що Росія – це, пробачте, вона має республіканський устрій, так? Відповідно там є Конституція! Може, хтось забув це, але там є Конституція! І ось абсолютно спокійно президент Російської Федерації і його оточення кажуть, що це не будуть парламентські вибори (хоч вони мають таку назву), а просто в зв’язку з тим, що російський народ (увесь, наголошую!) бачить, що план Путіна – це план народу (може, якась людина розповість мені, що це таке "план Путіна"? Ніхто цього не знає, але це не має значення). План Путіна – це план народу, а план народу – це план Путіна. А пригадуєте, «партія і Лєнін»?

Р. С.: «Блізнєци-братья»... Так, це з радянських часів багато хто пам’ятає.

М. Г.: Ось бачите! Ось це я і хочу сказати: ось бачите, як легко ми з Вами згадуємо оці комуністичні слогани! І як легко країна може зробити крок назад. І все сьогодні було! Я хочу нагадати про деякі фрази, які були сьогодні сказані. Ось головна фраза, яку сказав Президент Путін кілька разів (слухайте уважно): «Ми маємо перемогти». Я запитую: кого перемогти? Кого? Кого?! Сполучені Штати, які не збираються, як мені здається, ні на кого нападати? Власну опозицію, яка настільки слабка, що про неї вже й нема чого казати? Україну, яка ні на що не претендує? Саакашвілі? Ну, розумієте, так? Потім виходить Гризлов і каже: «Ніякі плани наших ворогів...». Я запитую, яких ворогів? Знаєте, російською мовою це має назву «окопная псіхологія».

Р. С.: Пане Ганапольський, можливо, у тій пісні, яку сьогодні співали на з’їзді у Москві, і є відповідь у тексті: «протів нас – орда і тьма, с нами Путін і Хрістос». Можливо, це відповідь на запитання, хто ці «вороги»?

М. Г.: Знаєте, тут я можу відповісти російською, бо навіть перекладати не хочеться: «вот етот брєд»... Я про це не хочу говорити. Я хочу говорити про реальну небезпеку. Було все. Путін каже «слабка, хвора держава», «кавріжкі за наш с вамі счет»! Це він про кого? Про опозицію. Сьогодні, не називаючи прізвищ, він говорив, хто вороги. Кого він піддавав критиці? «Тот, кто разваліл страну в 90-є годи» – це він має на увазі комуністів? І далі наступна цитата: «...і тєх, кто управлял Росієй нєсколько дєсятілєтій, а потом довьол до развала СССР».

Р. С.: Але він також сказав, що вони «обслуговували інтереси олігархічних структур»...

М. Г.: Ось як це коментувати?... Це коментувати неможливо. Я хочу сказати про реальну небезпеку. А реальна небезпека у тому, що ми з Вами бачимо: як велика країна, міцна, багата... (знаєте, завтра лусне від грошей...), як вона при абсолютній згоді більшості крокує кудись назад. Я не можу Вам сказати, що це Радянський Союз, але це... крім назви Радянський Союз. Тобто відсутність поділу влади, відсутність судової влади, відсутність законодавчої влади – ось ці три прикмети, які і роблять демократію демократією, в Росії зараз вони відсутні. Запитання: до якого стану має дійти країна, якщо її лідер (тобто гарант Конституції) фактично підтверджує, що це не будуть демократичні вибори, а це буде плебісцит на підтримку «Єдиної Росії» і якогось «шляху Путіна», який ніде не сформульований і ніхто не знає, що це таке.

XS
SM
MD
LG