Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки революції... Як події 2004 року вплинули на життя України і українців?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Гучних святкувань третьої річниці Помаранчевої революції у столиці не очікується. Президент Віктор Ющенко обмежився роздачею нагород з нагоди Дня Свободи. Чи свіжі згадки про ті часи у простих українців? Як ці події вплинули на життя держави і її громадян? Хто “виграв”, а хто “програв” внаслідок Помаранчевої революції?

ГЛАС НАРОДУ:
Ви особисто виграли чи програли від Помаранчевої революції?
Олена, студентка:
- Я на тій революції не була, тому жодної різниці не відчуваю. Тільки ціни піднялися. Позитиву не бачу.
Андрій, програміст:
- Нейтральне у мене ставлення. Нічого не помінялось, все , як було.
Маргарита, психолог:
- Життя завжди міняється на краще. Якщо у нашій голові є це, то добре, а якщо ми погано думаємо, то і життя таке. Політики приходять і відходять, а люди залишаються.
Максим, піар-менеджер:
- Ми побачили, що народ може піднятися. Це було добре! Українці відчули себе українцями. Життя покращилось,хоча і стабільності такої ще немає.
Валентина Іванівна, викладач:
- Я не розумію, для чого вона взагалі була потрібна. Здається, всі лише програли, втратили. Газ, ціни на продукти — все дорожчає!


Фото часів Помаранчевої революції (архів)
(RadioSvoboda.Ua)
Представники помаранчевих сил, які називають себе “Польовими командирами Помаранчевої революції”, цього разу на Майдан не пішли, а вирішили поспілкуватися із журналістами. Юрій Луценко на запитання кореспондента Радіо Свобода «Що Вам особисто дала Помаранчева революція» відповів:

«Впевненість у тому, що у цій країні мати свої переконання є не лише правом, але й обов’язком. Не боятися робити своє, і до тебе прийде успіх ».

На це ж саме запитання, у чому особисто Ви, як політик, і просто як людина виграли і в чому програли завдяки Помаранчевій революції відповів Радіо Свобода і Тарас Чорновіл. Три роки тому він був по інший бік політичних барикад, ніж Юрій Луценко:

«Для себе особистих плюсів чи мінусів не бачу. Те, що відбувається сьогодні – епоха Ющенка чи неокучмізму, вона слабша, менш організована».

Якщо вірити рейтингу польського журналу “Впрост”, серед тих, хто найбільше виграв за три роки після Помаранчевої революції – великі українські бізнесмени, так звані олігархи. Те, що бізнесмени настільки наростили свої мільярди після Помаранчевої революції – збіг обставин чи закономірність? Це добре чи погано? Відповідає Орест Сохар, заступник головного редактора газети "Деловая столица", який з українського боку брав участь у складанні рейтингу польського журналу “Впрост”:

Люди, які прийшли на Майдан Незалежності у третю річницю Помаранчевої революції
(RadioSvoboda.Ua)
«Металургійний завод років 5 тому коштував приблизно 200-300 мільйонів доларів, то зараз він коштує до мільярда. Коли ми робили перший рейтинг на початку 2000 року, ні у Ахметова, ні у Пінчука майже не було легальних компаній, а зараз ситуація змінилася».

Автор знаменитих мультсеріалів Помаранчевої революції «Веселі яйця» та «Операція «проффесор» Дмитро Чекалкін стверджує, що від революції виграла вся Україна:

«Я вважаю, що вся країна виграла. Ми зберегли свободу слова. Маємо можливість критикувати будь-яку гілку влади».

Після Помаранчевої революції у житті пересічних українців мало що змінилося, - констатує філософ Мирослав Попович. Але при цьому він наголошує, суспільство стало іншим, ніж три роки тому.Люди стали наполегливішими у відстоюванні своїх прав, і можливостей для цього теж стало більше: «Є одна річ, якій ми зобов’язані Майдану, – це можливість висловитися і можливість добитися всього, що стало різко відрізняти суспільство сьогоднішнє від суспільства тодішнього, до 2004 року».

Українська Помаранчева революція вплинула не лише на самих українців, а й на росіян, і тих, що перебувають у Кремлі, і тих, що за його межами, вважає російський політолог Станіслав Бєлковський. Кремль пішов на соціальні поступки громадянам Росії. До українських подій 2004 року, на думку політолога, російські політтехнологи вважали «права людини», «свободу слова» радше ефемерними поняттями, ніж людськими цінностями.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• День Свободи: Є у революції початок, нема у революції кінця? (Прес-клуб Радіо Свобода) • Трояндова та Помаранчева революції: великі надії та невиконані обіцянки • Ющенко Саакашвілі – порівняльний політичний портрет-->
XS
SM
MD
LG