Доступність посилання

ТОП новини

Луганськ: таємниче торгове містечко замість піввікового лісу викликає протести


Ярослав Гребенюк Луганськ, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську мешканці протестують проти будівництва центру оптової торгівлі Metro Cash&Carry. Учора з’ясовувати ситуацію приїхав сам голова ради директорів «Метро Кеш енд Керрі Україна».

Голова ради директорів «Метро Кеш енд Керрі» Аксель Лухі вказує на мапі, що поруч з їхнім магазином заплановане масштабне будівництво
(RadioSvoboda.Ua)
Увага дирекції «Метро Кеш енд Керрі Україна» до Луганська викликав скандал. Луганська міська рада надала цій компанії 5 гектарів піввікового дубового лісу під будівництво маркету.

Потім відкрилося: ці землі – власність держави, а не територіальної громади.

Землекористувачем лісу є Луганське лісомисливське господарство, але його директор, Микола Кузин, почув новину про будівництво від журналістів.

«Я навіть прокоментувати нічого не можу, з однієї простої причини: власне, рішення не бачив, узгоджень не було. Себто, про те, що десь там щось віддали під „Метро“ – жодних відомостей, окрім чуток», – каже Микола Кузин.

Водночас жителі сусідніх кварталів почали збір підписів проти знищення лісу.

Чи не останню осінь віджили ці дерева?
(RadioSvoboda.Ua)
«У нас у Медичному містечку, біля якого збираються будувати гіпермаркет „Meтрo“, зібрані вже близько 170 підписів. Практично всі 100 відсотків людей категорично проти такого будівництва», – каже жителька кварталу 50-річчя оборони Луганська Ірина Петрова.

«Метро» замість лісу не саме – шок для журналістів

Голова ради директорів «Метро Кеш енд Керрі Україна» Аксель Лухі на прес-конференції дуже дивувався, що люди протестують лише проти «Meтрo». Як йому розповів мер Луганська Сергій Кравченко, там будуватиметься ще багато об’єктів.

Під такий магазин міська рада віддала 5 гектарів державного лісу
(RadioSvoboda.Ua)
«Там планують зводити будівельний гіпермаркет досить відомої мережі „Нова Лінія“. Він фактично стане сусідом нашого магазину. Ще біля нашого майбутнього магазину заплановане відкриття торговельно-розважального комплексу. Також мова йде про декілька запланованих там автосалонів. Ще будуватимуть один гіпермаркет нової для України мережі з назвою „О’кей“», – зазначив Аксель Лухі.

Такий перелік шокував журналістів – про всі ці об’єкти ніхто нічого не чув. Але Олександр Савенко, речник міського голови та депутат міськради, уник шквалу запитань, хто ж там будуватиме, – він просто зник.

Проте Лухі наголосив, що він вірить у чесноти луганської мерії, а будь-які непорозуміння «із третіми особами» мусить вирішати міська рада. Якщо мерія може запропонувати будь-яку іншу ділянку, «Метро Кеш енд Керрі Україна» радо погодиться.

А чи погодиться на це Луганська міська рада? Бо, бачиться, у цій грі є ще багато гравців.

Окрім того, за знищений ліс «Метро» обіцяло, згідно з угодою, сплатити 2 мільйони гривень, а в іншій місцині, можливо, і не знайдуться піввікові дуби…
XS
SM
MD
LG