Доступність посилання

ТОП новини

«Дрібні камінці» на широкій дорозі створення помаранчевої коаліції


Тетяна Ярмощук Київ, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Верховна Рада шостого скликання відкрилася. Уряд Януковича склав повноваження. Парламентарі сформували фракції, ухвалили постанову «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради шостого скликання» та й розійшлися. Ось тільки не зрозуміло до четверга, чи до вівторка?

Відкриття першого засідання Верховної Ради VI скликання
(AFP)
Скільки депутатів, стільки думок. З самого ранку у парламенті лунали суперечливі заяви. Спочатку представники БЮТу та НУНСу оптимістично обіцяли створення коаліції вже сьогодні:

«Коаліція сьогодні буде створена. А оголошена в залі чи не оголошена — побачимо, чи вистачить часу.Скільки підписів уже є? Всі є. І ваших колег є? Наших колег є, і наші є. Все є», – запевняв кореспондентку Радіо Свобода бютівець Йосип Вінський.

Втім, невдовзі після цього Юрій Луценко на запитання Радіо Свобода зазначив, що БЮТ та НУНС все ж таки залишилося узгодити певні незначні питання щодо коаліційної угоди.

Юрій Луценко: «Каменів, які лежать на дорозі до коаліції немає, є дрібні камінці. Їх можна прибрати, можна на них не звернути увагу, але є люди більш пунктуальні, які вірять паперам більше, ніж я. У цій ситуації, кажу чесно, що я анархіст, я паперам вірю менше, ніж реальним справам».

Підписалися не всі

І знову на перепоні нунсівці, які після оголошення півгодинної перерви так і не повернулися до сесійної зали. І знову сум’яття: майже синхронно з бравурними заявами про 100 % членів блоку, які «за» коаліцію з БЮТ, парламентськими кулуарами шириться вістка: вісім нунсівців коаліційну угоду не підписали.

«Наскільки мені відомо, зараз мало чи не Балога особисто опікується цим питанням... Саме тому, думаю, і продовжили перерву», – поділився своїми міркуваннями бютівець Михайло Поживанов.

Не дочекавшись «Нашої України – Народної самооборони» лідер Партії регіонів Раїса Богатирьова, яка головувала на сьогоднішньому засіданні, оголосила перерву до четверга. Блок Юлії Тимошенко звинуватив її у провокації.

Олександр Турчинов: «Перший день роботи Верховної Ради закінчився банальною провокацією представниці Партії регіонів, яка не маючи рішення ні робочої групи, ні тимчасової президії, самовільно, тільки за дорученням власної фракції ухвалила рішення щодо перенесення засідання з вівторка на четвер. Це не є компетенція тимчасового головуючого».

Бютівці проти «красивого терміну»

Бютівці заявили, що наступне засідання парламенту має відбутися у вівторок, а не у четвер. Чому ж було оголошено перерву до четверга, не могли толком пояснити і самі регіонали.

«Чому до четверга? Тому що красивий термін», – відповів на запитання Радіо Свобода Тарас Чорновіл.

Президент Віктор Ющенко, якого сьогодні не було під куполом, назвав нинішню Верховну Раду джерелом нестабільності. Втім, на думку багатьох експертів, дискредитація нового парламенту, дестабілізація ситуації та нестворення коаліції вигідне передусім Президенту і частково Партії регіонів. Оскільки, якщо не буде коаліції, Президент зможе посилити свої позиції, а уряд Януковича, ймовірно, виконуватиме обов’язки.
XS
SM
MD
LG