Доступність посилання

ТОП новини

Президент заявив, що «знову піде на жорсткі заходи», якщо Верховній Раді не вдасться вчасно сформувати новий Кабмін


Тетяна Ярмощук Про це Віктор Ющенко сказав у недільному інтерв’ю, коментуючи ситуацію у парламенті. Водночас Глава держави наголосив, що вірить у створення демократичної коаліції. Перше засідання нової Верховної Ради відбулося минулої п’ятниці. БЮТ та блок «Наша Україна-Народна Самооборона» не змоги створити коаліцію у перший день роботи парламенту, що вони обіцяли раніше, через відмову вісьмох депутатів «нунсівців» підписати коаліційну угоду.


Про це Віктор Ющенко сказав у недільному інтерв’ю, коментуючи ситуацію у парламенті.

Водночас Глава держави наголосив, що вірить у створення демократичної коаліції.

Перше засідання нової Верховної Ради відбулося минулої п’ятниці.

БЮТ та блок «Наша Україна-Народна Самооборона» не змоги створити коаліцію у перший день роботи парламенту, що вони обіцяли раніше, через відмову вісьмох депутатів «нунсівців» підписати коаліційну угоду.

Пізніше один з них – Ігор Палиця – завізував документ.

Наразі непідписантами залишаються Василь Петьовка, Ігор Кріль, Юрій Єхануров, Віктор Тополов, Микола Оніщук, Станіслав Довгий та Секретар РНБО Іван Плющ.

Закриваючи засідання, головуюча «регіоналка» Раїса Богатирьова оголосила, що наступного разу депутати зберуться у четвер 29 листопада.

Відхід від регламенту?

Представники БЮТ та НУНС наголосили, що Богатирьова не мала права одноосібно призначати дату засідання парламенту і заявили про намір прийти до Верховної Ради вже у вівторок. Тож Роман Зварич, який є заступником голови тимчасової групи, запропонував сьогодні провести нараду тимчасової президії, каже Радіо Свобода представник БЮТу Микола Сивульський. «Тільки Верховна Рада могла ухвалити рішення відійти від Регламенту. Богатирьова, як рядовий депутат не має права цього робити. Вона лише керівник підготовчої групи. Зварич виступив з пропозицією, ми її підтримали, провести нараду тимчасової президії, у зв’язку із цією самодіяльністю Богатирьової, оскільки погоджувальної ради, як такого органу ще немає» – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Микола Сивульський.

НУНС доопрацьовує коаліційну угоду

А тепер щодо нунсівцців, які ще не всі задекларували бажання увійти у коаліцію з БЮТ. На засіданні фракції партійці домовилися про створення робочої групи під егідою Юрія Єханурова, яка внесе свої поправки до коаліційної угоди з бютівцями, розповідає Радіо Свобода представник НУНСу Олесь Доній.

«У понеділок відбудуться збори фракції НУНС, яка їх (поправки) розгляне і по можливості доопрацює документ. Після цього формальних перешкод для підписання згоди про входження до коаліції не буде» – наголошує Олесь Доній.

Партія регіонів не поспішає

Представники ж Партії регіонів кажуть, що тимчасовій президії і справді є про що поговорити. Однак переконані, сесійне засідання має відбутися у четвер, оскільки для підготовки до коаліції потрібен час. Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив: «Час треба майбутній коаліції, яка хоче створитися, щоб вирішити свої питання. Все одно робота між депутатами триває, перемови йдуть. Тобто, час не марнується. Яка різниця, краще попрацювати між фракціями, в кулуарах, і вже у четвер вирішити всі питання, ніж прийти у вівторок і знову показати суспільству, що нічого не вирішено, не домовлено» .

Як вважає представник Партії регіонів Володимир Зубанов, краще взяти ще зайвих два дні і попрацювати.

За українським законодавством парламентсько-урядова коаліція має бути створена протягом 30 днів з моменту оголошення присяги новообраними депутатами.
XS
SM
MD
LG