Доступність посилання

ТОП новини

За допомогою фальшивки хотіли орендувати центральну площу Дніпропетровська


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 26 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську новий земельний скандал. Центральну площу міста, а точніше, 36 земельних ділянок на ній, ледве не віддали в довгострокову оренду одній приватній структурі. На щастя, влада спохопилася – рішення міської ради про передання територій виявилось фальшивим.

Плакати, які були вивішені біля будівлі міськради
(RadioSvoboda.Ua)
Рішення міської ради про передання в довгострокову оренду центральної площі Дніпропетровська фірмі «Київ-1» датоване серпнем 2007 року. Міський голова Іван Куличенко і депутати в один голос заявляють: на тій сесії нічого подібного не ухвалювали, попередньо згоду на оренду давав лише виконком. Та і навряд чи взагалі, кажуть народні обранці, таке рішення могли затвердити на сесії: приватна фірма на орендованій землі мала почати будівництво підземних паркінгів та торговельно-розважальних об’єктів, що могло паралізувати рух у центрі міста на півтора-два роки. Депутати з’ясували: у протокольній частині міськради оригіналу цього рішення немає, відтак документ на право оренди було сфальсифіковано.

Народний депутат України від Партії регіонів Олег Царьов зазначив: «Підроблене рішення міської ради, і площа Леніна з наземними спорудами і підземними об’єктами, які тільки збирались будувати, віддана одній комерційній структурі!»

Хто сфальшував?

Хто замовник і хто виконавець фальшивки, поки що не відомо. Депутати від «більшості» у міській раді вказують на своїх опонентів із опозиції – мовляв, саме вони стоять за фірмою, що претендувала на землю в центрі міста. Речовий доказ тільки один: ксерокопія рішення, завізована відповідними підрозділами міськради та першим заступником міського голови Анатолієм Крупським. Депутати не виключають – Анатолій Крупський підписав підроблене рішення, ймовірно, випадково, разом із купою інших документів. Однак сам посадовець наполягає на іншому: підписав свідомо, бо не побачив у документі нічого підозрілого.

Анатолій Крупський: «Той підпис, який поставлений під договором оренди, немає сумнівів, він поставлений мною – на основі договору, який був підготовлений управлінням земельних ресурсів, на якому були всі необхідні підписи осіб, які відповідають за достовірність підготовленої інформації».

Хто винен у тому, що сталося, депутати збираються з’ясовувати самі та за допомогою правоохоронців. Вони створили спеціальну комісію, яка має провести службове розслідування щодо фальсифікації. Потім звернуться до компетентних органів, СБУ та прокуратури.

Зловживань довкола розподілу землі чимало

Новий земельний скандал у Дніпропетровську сколихнув нову хвилю дискусії навколо проблеми розподілу територій. Представники фракції БЮТу в міськраді вкотре заявили: сама система розподілу землі у Дніпропетровську не є прозорою, звідти усі проблеми.

Депутат-«бютівець» Сергій Пасхалов впевнений, що винних треба шукати в апараті міськради: «Перекладати провину на одну чи двох осіб неправильно, близько 50-ти людей, від клерків до начальників управлінь, задіяні в цій системі, і навряд чи одна людина шляхом підробки змогла б провернути таку операцію».

Між тим, як виглядає, оприлюднений депутатами факт зловживання навколо земельних питань у Дніпропетровську далеко не єдиний. Приміром, Громадська організація «ГРАД» заявляє: упродовж року у місті поза аукціонами та поза конкурсами розподілили понад 300 гектарів землі, орієнтовна вартість – три мільярди гривень. За словами активістів «ГРАДу», переважна більшість проданих або переданих у довгострокову оренду ділянок розташовані у центральній частині, відтак міська скарбниця втратила суттєві кошти, які можна було б спрямувати на соціальні програми.
XS
SM
MD
LG