Доступність посилання

ТОП новини

Непідписанти проти Тимошенко?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чому більшає кількість непідписантів коаліційної угоди з боку НУНС? На що сподіваються нунсівці, які не підписують коаліційну угоду? Хто стоїть за ними? І яка у цьому всьому роль Президента?

«НУНС» vs БЮТ?
(epa)
Причиною боротьби, яка нині розгортається всередині «Нашої України – Народної самооборони» не є ані програмові, ані ідеологічні засади, каже політолог Сергій Таран. За його словами, причина в особистому, дехто із представників НУНСу не сприймає Юлію Тимошенко як потенційного Прем’єра і сподівається на широку коаліцію, або ж на варіант безкоаліційного парламенту.

Сергій Таран: «Думаю, іде внутрішньопартійна боротьба, яка полягає і в обіцянні, і в переконуванні. Тут «Наша Україна – Народна самооборона» виступає таким собі своєрідним парламентом минулого скликання, де всередині було дуже багато підкилимних ігор та інтриг, які зрештою призвели до розпуску парламенту. Це переважно не програмові дискусії, а особисті. Йдеться не стільки про те, якими мають бути програмово-ідеологічні засади, це, швидше, просто персональне несприйняття Тимошенко як Прем’єра».

За тяганиною стоять Ющенко та Балога?

Президент обіцяє вжити «жорстких заходів», якщо Верховна Рада вчасно не сформує уряд. І водночас, кажуть експерти, він не бажає бачити Юлію Тимошенко на чолі Кабінету Міністрів.

Хоча українське законодавство і не дає Президенту повноважень брати участі у формуванні коаліції, він намагається усіляко показати, що без нього тут ніяк, каже політолог Кость Бондаренко. На переконання пана Бондаренка, за нинішньою тяганиною із підписами під коаліційною угодою стоять Віктор Ющенко та Віктор Балога.

Кость Бондаренко: «Два варіанти коаліції, які на сьогоднішній день пропонуються президентським середовищем, режисуються і втілюються саме у Секретаріаті Президента. Два прізвища, які сьогодні можна назвати, – Ющенко та Балога. Єдине, чого боїться сьогодні Президент, щоб за його спиною бува не утворилося ще ширшої коаліції, між Блоком Юлії Тимошенко та Партією регіонів. Оскільки це поставить крапку на будь-яких спробах впливати на ситуацію в Україні та посилювати свою владу».

Винні ті, хто складав виборчі списки?

Головну відповідальність за непідписання окремими депутатами коаліційної угоди несуть ті, хто складав виборчі списки, переконаний політичний експерт Олександр Палій. «Люди потрапляють до парламенту з одними гаслами, потім їх трішечки модифікують. Нічого не говорять про свою особисту політику і бачення цієї політики під час виборчої кампанії, а вже після отримання депутатського мандату у них виникають якісь застереження, до того не відомі. Це звична практика для української політики, але взагалі це певна маніпуляція з тим волевиявленням, яке все ж таки мало місце, бо ми в Україні маємо пропорційну виборчу систему».

Бютівці кажуть, що їх хочуть купити

Між тим, дехто з бютівців заявляє про спробу Партії регіонів підкупити їх. За раптову хворобу під час доленосних голосувань обіцяють фантасмагоричні суми. Бютівці кажуть, що не продаються, але й імен покупців не називають. Все це настільки нагадує парламент п’ятого скликання, що слів бракує. Лишаються хіба що вигуки і сухий факт: допоки Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна» намагалися створити коаліцію у нині розпущеній Верховній Раді, частина їхніх багнетів вступила в іншу коаліцію – «антикризову».
XS
SM
MD
LG