Доступність посилання

ТОП новини

Правду про Ватикан понесуть із Заходу на Схід


Галина Добош Івано-Франківськ, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Подолати стереотипи щодо Ватикану покликані науково-практичні конференції, які з наступного року проходитимуть в Україні. В Івано-Франківську під час всеукраїнського колоквіуму «Україна і Ватикан: стан і перспективи відносин» визначили концепцію такого наукового проекту і дату та місце проведення першої конференції – березень 2008-го, Івано-Франківськ.

Подолати упередження та висвітлити історичну правду про давню і неоднозначну історію стосунків між Україною та Ватиканом, нинішній стан міждержавних відносин та перспективу їхнього розвитку повинен цикл лекцій, які розпочнуться з Івано-Франківська.

Завідувач кафедри релігієзнавства і теології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор теології і доктор філософських наук, професор Святослав Кияк каже, що ці конференції покликані допомогти українцям, українському загалові зрозуміти ці відносини по-новому, об’єктивно, історично поглянути на проблему українсько-ватиканських стосунків, на роль Ватикану в українській історії.

«Це є і гуманітарний проект, це і міждержавний такий проект порозуміння», – каже він.

Після відвідин Папою Іваном Павлом Другим України в багатьох галицьких родинах тримають у сервантах за склом його портрети.

Та інакше ставлення до Ватикану чи Української Греко-Католицької Церкви є в інших регіонах України, особливо на Сході і Півдні.

Широка підтримка, широка географія, широка участь

Ідею таких конференцій підтримали Міністерство закордонних справ України і Посольство Ватикану в Україні, парламентський комітет Верховної Ради України з питань духовності і культури, Національна академія наук, Українська асоціація релігієзнавців та Національний інститут стратегічних досліджень.

Проходитимуть вони в Одесі, Запоріжжі, Луганську, Києві, Донецьку, Римі за участі і науковців, і широкої громадськості – бо дуже важливою є просвітницька складова. «Географія буде широкою для того, щоб значній частині України відкрити Ватикан і знову ж таки розвіяти той міф і страх», – каже Святослав Кияк.

Тема першої наукової дискусії – «Українсько-ватиканські відносини в контексті суспільних і міжконфесійних проблем».

Науковий проект розрахований на два роки.

Матеріали до теми:

• Секретні служби комуністичного блоку глибоко проникали у Ватикан
XS
SM
MD
LG