Доступність посилання

ТОП новини

Час «Ч» шостого скликання


Тетяна Ярмощук Київ, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Час «Ч». Так у військових називається час початку операції, яке встановлюється з метою забезпечення одночасності нанесення удару різними родами військ. Схоже, сьогодні свій час «Ч» призначили чи не всі головні сили українського політикуму.

Президент виявився переконливим: угоду про створення демократичної коаліції підписали усі члени фракції «НУ-НС», які раніше відмовлялися це робити. Принаймні, про це заявив керівник Секретаріату Президента Віктор Балога. Як підписав угоду Станіслав Довгий, котрий, як раніше повідомляли, лікується за кордоном, або Іван Плющ, котрий говорив з Президентом по телефону, наразі не уточнюється.

Змучені безперервною коаліціадою нунсівці воліють випромінювати оптимізм дуже обережно. Як от Анатолій Матвієнко: «Якщо семеро чоловік ухвалили рішення, а інформація дуже суперечлива, то, можливо, буде спроба підписувати і оголошувати коаліцію, і обирати голову ВР. Щодо позитивного рішення цієї процедури я маю сумнів. Якщо ж ні, то, можливо, буде стихійна спроба обрати ситуативного голову ВР без проголошення коаліції. Чи вдасться це сценаристам? Швидше за все, також ні». Обирання спікера стане головним індикатором...

Сьогодні у Верховній Раді може бути оголошено про створення коаліції, а вже після цього парламентарі мали б обрати спікера, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Олег Ляшко. Якщо ж буде ініційоване обрання керманича парламенту без попереднього формування більшості, бютівці обіцяють не брати участь у цьому голосуванні. «Спочатку коаліція, а потім голосування. Хто б це не був. Це справа НУНСу. Якщо ж завтра спікер парламенту буде обраний внаслідок закулісної змови між Партією регіонів та частиною НУНСу, звичайно, тоді вже про створення коаліції не йдеться», – заявив Олег Ляшко.

Тим часом лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявляв, якщо сьогодні не буде сформована коаліція, Верховна Рада мала б обирати спікера. А щодо того, що під коаліційною угодою БЮТ-НУНС є всі підписи, регіонали ставляться скептично.

«Якщо ми дійсно побачимо тих 226 підписів, необхідних для коаліції, ми визнаємо, що вона попередньо створена. Далі відбудеться голосування за керівництво ВР. І звичайно, що Партія регіонів не буде голосувати за Кириленка ні за яких обставин. Якщо ж голосування не дасть результату, коаліційну ініціативу перехопимо ми, тому що все це засвідчить, що підписи означають не що інше, як просто політичні ігри», каже представник Партії регіонів Тарас Чорновіл.

Говорити про щось напевно ще рано, каже політичний експерт Кость Бондаренко. Індикатором має стати голосування за Голову Верховної Ради, вважає пан Бондаренко: «У даній ситуації Балога мав би не говорити, а пред’явити речові докази того, що НУНС не тримає камінь за пазухою, і зняти всі питання. Скільки б Балога не говорив слово «халва», в роті солодко не стане. Голосування стане головним індикатором».

Регіонали також погрожують зібратися під куполом Ради з самого ранку і висунути свого спікера, адже їхня фракція найчисленніша. А там, дивись, і знайдеться необхідних 226 голосів. У кожному разі, щось сьогодні станеться.
XS
SM
MD
LG