Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Мадриді відкривається саміт міністрів закордонних справ країн ОБСЄ


Кирило Булкін Київ, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 29 та 30 листопада пройде 15 засідання Ради міністрів ОБСЄ. Воно традиційно відбувається у столиці країни, яка головує в ОБСЄ поточного року. Нині ОБСЄ очолює міністр закордонних справ та співробітництва Іспанії Мігель Анхель Моратінос, і тому саміт відбудеться у Мадриді.

Міністри закордонних справ 56 країн-учасниць ОБСЄ збираються на засідання щороку. Це надає можливість оцінити діяльність організації упродовж року, що минає, та узгодити свої погляди на проблеми безпеки.

Уповноважений представник генерального секретаря Ради Європи в Україні Аке Петерсен вважає, що на нинішньому засіданні Ради міністрів ОБСЄ має підтвердити свою важливу роль у забезпеченні безпеки та співробітництва в Європі.

«Від Ради Європи хочу наголосити, що внесок у безпеку та співробітництво в Європі ОБСЄ є вкрай важливим. І оскільки ОБСЄ це доводила попередньою роботою, я певен, що й цього разу вона покаже, що здатна адаптуватися до нових умов і продовжувати здійснювати свою дуже важливу роботу» – каже Аке Петерсен.

Про участь української делегації в засіданні розповів речник МЗС Андрій Дещиця: «Делегацію України в Мадриді очолюватиме міністр закордонних справ Арсеній Яценюк».

За словами Андрія Дещиці, глава української делегації на пленарному засіданні виголосить заяву щодо результатів і пріоритетів розвитку співпраці України в рамках ОБСЄ. Арсеній Яценюк планує також провести низку двосторонніх зустрічей з колегами з інших країн-учасниць Організації та керівництвом ОБСЄ.

У рамках засідання будуть ухвалені рішення в усіх вимірах діяльності ОБСЄ: військово-політичному, економічному, екологічному та «людському».

Раду Міністрів ОБСЄ було створено 1990 року Паризькою Хартією Нової Європи, тоді вона мала назву «Рада міністрів закордонних справ». Гельсінкський документ 1992 року підтвердив роль Ради як ключового керівного органу ОБСЄ та надав їй ширші права у галузі запобігання конфліктам та кризового менеджменту. 1994 року в Будапешті орган було перейменовано у «Раду Міністрів ОБСЄ» зі збереженням її ключової політичної ролі.
XS
SM
MD
LG