Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки приступили до бойового патрулювання в рамках антитерористичної операції у Середземномор’ї


Володимир Притула Сімферополь, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські військові моряки приступили до бойового патрулювання у визначеному районі Середземномор’я. Воно проводиться в рамках антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля». Екіпажу корвета ВМС України «Луцьк» не завадили навіть шторми, які останнім часом лютували в Чорному та Середземному морях.

Корвет ВМС України «Луцьк»
(RadioSvoboda.Ua)
Корвет «Луцьк» Військово-Морських Сил України, яким командує капітан 3 рангу Сергій Дорошенко, увійшов в оперативне підпорядкування командувача військово-морського компонента Об’єднаних збройних сил НАТО «Південь» і під прапором Північноатлантичного альянсу спільно з італійським фрегатом «Артиглієрі» розпочав бойове патрулювання у визначеному районі Середземного моря. Про це повідомив прес-центр ВМС України.

Керівник прес-центру, капітан першого рангу Микола Недогибченко наголосив, що екіпаж «Луцька» готовий до своєї нинішньої місії: «Перед тим український корабель отримав сертифікат від фахівців НАТО. Й українські військовики показали досить високий рівень обізнаності, щоб працювати за стандартами, які прийняті у НАТО».

Вже третя місія українських кораблів

Це вже третя місія українських військових кораблів в антитерористичній операції, але друга – саме у бойовій її частині. Влітку в операції «Активні зусилля» брав участь корвет ВМС України «Тернопіль». І тоді дії українських військових моряків отримали високу оцінку з боку керівництва Північноатлантичного Альянсу. Практична фаза цієї операції розпочалася 6 жовтня 2001 року – одразу після терактів 11 вересня. Її мета – боротьба з тероризмом у межах Середземноморського регіону шляхом запобігання нелегальним перевезенням морем зброї і боєприпасів, протидія незаконним переміщенням людей та іншій незаконній діяльності з використанням цивільних суден. Основні завдання операції – патрулювання та контроль за переміщенням кораблів у зоні її проведення.

І саме в ці дні екіпаж українського корабля у взаємодії з екіпажем фрегату «Артиглієрі» проводить опитування та оглядові операції цивільних суден за стандартами НАТО.

«Українські моряки, які там працюють, підпорядковуються командуванню «Південь» і передають усю інформацію до штабів – у Морський оперативний центр в Неаполі та у Центр судноплавства НАТО, що у британському Нортвуді», – повідомив представник ВМС України Микола Недогибченко і додав, що ці дані враховуватимуться під час складання загальної картини щодо обстановки із судноплавством у Середземному морі.

Завтра з’єднання, до якого входить корвет «Луцьк», повернеться до грецької військово-морської бази Суда-Бей для поповнення пальним і продовольством, а далі – знову у море, і зимові шторми цьому не перешкода.
XS
SM
MD
LG