Доступність посилання

ТОП новини

16 років від проведення референдуму про незалежність України та перших виборів Президента України 1 грудня 1991 року


Віталій Пономарьов Київ, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 16 років тому Президент Радянського Союзу Михайло Горбачов у своєму виступі по телебаченню із розпачем заявив, що Союз не може існувати без України, а Україна – без Союзу. Він, як виявилося, мав рацію лише наполовину: 1 грудня 1991 року громадяни України проголосували за її незалежність, і через тиждень Радянський Союз справді припинив своє існування.

24 серпня 1991 року Верховна Рада радянської України проголосила незалежність України та створення самостійної Української держави. На пропозицію депутата Ігоря Юхновського, Рада призначила на 1 грудня того ж року всеукраїнський референдум для підтвердження Акта проголошення незалежності, а також президентські вибори.

У референдумі взяли участь майже 32 мільйони виборців. Понад 90% з них на запитання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» відповіли «Так, підтверджую». Виборці, що підтримали проголошення незалежності, становили більшість у всіх реґіонах України, зокрема, по 98% – у Тернопільській та Івано-Франківській областях, по 83% – у Донецькій та Луганській і 54% – у Криму. Результати референдуму стали правовою основою відновлення незалежності України, втраченої нею 1921 року внаслідок поразки Української Народної Республіки у війні проти радянської Росії.

1 грудня 1991 року на перших в історії України всенародних виборах Президента переміг тодішній Голова Верховної Ради Леонід Кравчук. За нього проголосував 61% виборців, тоді як за його головного суперника – лідера Народного Руху В’ячеслава Чорновола, – 23%. 5 грудня на урочистому засіданні Верховної Ради Леонід Кравчук склав на Пересопницькому Євангелії присягу Президента.

Того ж дня Верховна Рада звернулася до парламентів і народів світу із заявою про визнання Україною договору 1922 року про утворення Радянського Союзу недійсним і нечинним.
XS
SM
MD
LG