Доступність посилання

ТОП новини

У Криму ліквідовують наслідки корабельних аварій і підраховують збитки. Хто платитиме?


Володимир Притула Сімферополь, 3 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму практично завершили ліквідацію наслідків корабельних аварій в Керченській протоці, і тепер тут підраховують втрати. Але питання, хто платитиме за всі збитки, залишається відкритим.

Внаслідок корабельних аварій в Керченській протоці опинилися майже півтори тисячі тонн мазуту та cім тисяч тонн сірки
(epa)
На острові Коса Тузла, що найбільше постраждав від урагану 11 листопада, практично, завершують очищувальні роботи. Тоді через шторм у Керченській протоці потрощилось понад десяток суден. Внаслідок розколу танкера «Волганефть-139» у морі опинилися майже півтори тисячі тонн мазуту. Крім цього, із затонулих кораблів у протоку потрапили близько 7 тисяч тонн сірки. За час, що минув після цього, на Косі Тузлі зібрали понад 4 тисячі тонн суміші піску, водоростей, реагентів і мазуту, з них 2 тисячі уже вивезли з острова.

У розпалі роботи на Азовському узбережжі, попри прогнози і запевнення кримської влади, туди таки потрапили мазутні плями. Керівник прес-служби кримського главку МНС Володимир Іванов заявив, що там працювати навіть важче, бо територія велика, а забруднені ділянки розкидані на значній відстані одна від одної.

«На узбережжі Ленінського району Азовського моря ми вже зібрали 161 тонну мазутної суміші і з них 37 тонн уже вивезли», – повідомив представник Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.

«Під суворим прокурорським контролем»

Виконувач обов’язків прокурора Криму Олексій Угрюмов зазначив, що порушена два тижні тому кримінальна справа за фактом забруднення моря, ситуацію розслідує кримський главком міліції, але через великі збитки, завдані природному довкіллю, справа перебуває під пильним прокурорським контролем.

Олексій Угрюмов: «За попередніми даними, які надала Азово-Чорноморська екологічна інспекція, сума шкоди, завданої природі, складає на сьогодні майже 900 мільйонів доларів США. Але остаточний розмір збитків і шкоди буде підрахований дещо пізніше, коли надійдуть офіційні документи з Російської Федерації».

Тим часом у місцевій пресі жваво обговорюється питання, хто ж відшкодує завдані Криму і кримчанам збитки. Поки що на ліквідацію наслідків шторму та корабельних аварій гроші дав тільки Київ, щоправда, з Державного бюджету надійшла лише третина потрібної суми. З російського ж боку лунають заяви про солідарну відповідальність за аварії в Керченській протоці. Чіткішу позицію зайняв російський посол у Києві Віктор Черномирдін, який заявив, що відповідальність мають нести власники суден, які допустили забруднення моря. А це, переважно, російські компанії.

Матеріали до теми:

• “Нечисте море”. Розлив нафтопродуктів у Керченській протоці може зірвати курортний сезон у Криму, твердять екологи • НЕГОДА ТА Й ГОДІ. Україна ліквідовує наслідки стихії • Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • Десятимільйонних збитків зазнала Україна від стихії у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG