Доступність посилання

ТОП новини

Політичне шоу для узбецьких виборців


Кирило Булкін Київ, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Узбекистані триває президентська передвиборна кампанія. Формально з нинішнім президентом Ісламом Каримовим змагаються іще три кандидати. Однак узбеки називають це політичним шоу та розтринькуванням грошей.

Під час зустрічі з виборцями у провінції Сирдар’я минулого тижня кандидат у президенти Узбекистану Асліддін Рустамов майже нічого не говорив про свою програму.

Натомість цей представник Народно-демократичної партії возвеличував досягнення Іслама Каримова за 16 років його перебування на посаді.

Фактично, усі троє конкурентів Каримова на нинішніх виборах користуються зустрічами з виборцями як нагодою для славослов’я чинному президенту, а не для викладення власних програм.

Каримов висунув свою кандидатуру – це вже значить, що він переміг

Незалежний політолог з Ташкента Хамідулло Норбеков каже, що кандидати не мають іншого вибору, як «дотримуватись правил»: «Кандидати діють за наказом. Вони як солдати, яким не дозволено виходити за певні рамки. Наприклад, вони не можуть критикувати Каримова. Вони не можуть казати, як низько впав Узбекистан за час каримовської влади. А наприкінці вони просто кажуть: Я довіряю Каримову, голосуймо за нього».

Утім, більшість виборців вважають, що Каримов не потребує допомоги інших кандидатів, щоб перемогти на виборах.

Мамурйон, виборець із провінції Жизах, каже, що перемога Каримова визначена наперед, незалежно від того, що про нього думають виборці: «Люди кажуть: Каримов висунув свою кандидатуру – це вже значить, що він переміг. Така наша громадська думка. Усе це велика гра. Але люди не вважають, що їхнє життя покращиться, коли Каримова оголосять переможцем виборів».

Нинішній, другий, термін перебування Каримова на посаді сплив ще в січні цього року, і він, за Конституцією, не має права балотуватись утретє. Однак ніхто в країні, зокрема й ЗМІ, не наважується нагадувати про це конституційне положення.

Журналісти уникають згадок про Конституцію, каже незалежний узбецький журналіст Алексєй Волосевич, адже інакше вони були б змушені визнати, що Каримов не може брати участі у виборах.

Вибори в Узбекистані мають відбутися 23 грудня. Іслам Каримов очолює країну незмінно з 1989 року, а в ранзі президента – з 1991.
XS
SM
MD
LG