Доступність посилання

ТОП новини

Статут територіальної громади Львова: мильна бульбашка чи механізм впливу на владу?


Галина Терещук Львів, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Львові пишуть новий Статут територіальної громади. Хоча насправді такий документ існує з 2002 року, але про нього львів’яни нічого не знають. Чи допоможе громаді Конституція міста впливати на узурпацію влади, «ручне управління», безвідповідальність чиновників і вирішення питань місцевого рівня? Чи черговий Статут лише стане черговим нормативним документом?

Вибори в місцеві органи влади за партійними списками, тобто пропорційною системою, позбавила депутатів відповідальності перед виборцями. Як свідчать соцопитування, львів’яни не знають своїх депутатів ні в міській, ні в обласній радах. На сьогодні найбільш дієвою формою впливу на місцеві органи влади є протести громадян. Скажімо, голодування журналістів у приймальній мера сприяло виділенню 300 тисяч гривень на комунальну газету. А ще громада, яка не погоджується з рішеннями органу влади, перекриває дороги, влаштовує протести під адміністративними будинками.

У європейських містах діють Конституції територіальних громад. Згідно з таким статутом, передбачені цивілізовані відносини мешканців із органами місцевого самоврядування. У 2002 році у Львові ухвалили Статут міста, але документ не був оприлюднений і він лише копіює Закони України, до того ж, у ньому не виписані інтереси громади.

Розписати те, що не врегульоване законодавством

Відтак юристи центру «Наше право» ініціювали написання нового Статуту Львова. Там чітко було б вказано, що міський голова зобов’язаний звітувати про свою роботу, а не за роботу виконавчої влади, райці зобов’язані відповідати перед виборцями за виконання своїх обіцянок. Тобто, мають бути передбачені ті питання, які не врегульовані законодавством.

Юрист Володимир Гірняк наголосив: «Процедура відкликання міського голови до кінця має бути прописаною, як все відбувається, процедура прийняття рішень на сесії, проведення місцевого референдуму».

Для прикладу, нині у Львові дискутують щодо доцільності відкриття підприємства, яке може завдати шкоди екології і здоров’ю мешканців. Таке питання у європейських містах виносять на місцевий референдум.

Заступник начальника управління «Секретаріат Ради» Львівської міськради Любомир Зубач, який входить у робочу групу щодо створення нового Статуту, вважає, що такий документ важливий. Необхідно виписати механізми, як громадяни можуть подати пропозицію, щоб її розглянули сесія чи виконком.

Любомир Зубач: «Наприклад, маємо протести і збори мешканців, люди свої ініціативи оприлюднюють, але як діяти їм далі — механізму немає. У новому Статуті діятиме положення, якщо 100-200 людей ініціюють якесь рішення, то його має розглянути виконком чи сесія».

Однак, які б не були виписані демократичні впливи громади на владу, практика свідчить, що реалізувати їх у нинішньому суспільстві майже неможливо.
XS
SM
MD
LG