Доступність посилання

ТОП новини

Британський митець Марк Воллінджер виграв престижну і «суперечливу» Тернерівську премію


Олекса Семенченко Лондон, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Митець Марк Воллінджер здобув найпрестижнішу британську нагороду за досягнення в мистецтві, яка водночас є однією з найвідоміших у світі через свою суперечливість. Він отримав 25 тисяч фунтів стерлінгів (понад 50 тисяч доларів) за твір, присвячений борцеві за мир Браяну Гоу, який тривалий час проводив самотню демонстрацію за мир на майдані перед будівлею британського парламенту.

Композиція-переможець Марка Воллінджера складається з транспарантів, плакатів та написів, розтягнених через увесь зал. 48-річний митець-концептуаліст уже претендував на цю нагороду 12 років тому, але тоді переможцем було визнано іншого суперечливого митця Деймієна Герста. Тоді 1995 року Воллінджер виступив з роботою, концепція котрої полягала у наданні скакунові імені Справжній Витвір Мистецтва. Нинішня праця-переможець має виразний політичний підтекст.

Сам Воллінджер пояснив суть своєї роботи такими словами: «Якщо хтось колись узяв на себе клопіт сходити на Парламентський майдан і подивитися його протест, подивитися, що стається з дітьми після дії на них радіації, дії розщепленого урану, то будь-хто, хто бачив усі ці документи, ніколи б не подумав, що ця країна діяла правильноі що окупація Іраку була виправданою».

Журі, що вперше визначало переможців за межами Лондона у Ліверпульській ґалереї Тейт Модерн, вирішило, що робота митця «висловлює підвищене почуття реальності, що передає неприємну політичну правду».

Однак для своєї виставки до Тернерівської премії в цій галереї він відібрав зовсім інші теми. Їх окреслено як «тотожність і репрезентація». Воллінджер провів на самоті 10 ночей у Берлінській галереї, переодягнений у ведмедя. Як результат, він зробив фільм під назвою «Той, що спить», який і є роботою, що тепер представлена на виставці.

Мистецтво чи лише пародія на нього?

Тернерівська нагорода постійно викликає суперечки у середовищі критиків та шанувальників мистецтва. Прихильники аванґарду називають премію виразником сучасної Британії, остаточним проявом явища Britart. А критики глузують з творів, які відбирає журі, називають їх претензійною пародією на мистецтво.

Проведення виставки у Ліверпулі стало першим заходом на відзначення наданого місту статусу Європейської столиці культури 2008 року. Тернерівська премія є однією з низки престижних європейських мистецьких нагород, таких, як Бієнале у Венеції, премія Roswitha Haftmann Foundation або панєвропейська нагорода Lexmark European Art Prize. Та, без сумніву, нагорода Тернера є найбільш скандально відома. Одним із найвідоміших переможців була маринована корова Герста. У 2001 році премію одержав Мартин Крід за порожню кімнату, в якій запалювалося і вимикалося світло. Гончар-трансвестит Ґрейсон Перрі 2003 року прийшов одержувати приз у квітчастому сарафані.
XS
SM
MD
LG