Доступність посилання

ТОП новини

Чи погодилася вже Україна на нову ціну на імпортний газ? Чи зможе нова українська коаліція проводити масштабні реформи? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про нову ціну на газ для України, яку уряд Віктора Януковича узгодив з російським «Ґазпромом». Оглядачі відзначають, що зростання цін на газ викликане не лише зростанням ціни на туркменський газ, але й зростанням цін на блакитне паливо для російських споживачів. Тим часом деякі європейські оглядачів сумніваються у повномасштабній спроможності нової парламентської коаліції в Україні.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнел» інформує, що нова ціна на газ для України від російського «Ґазпрому» становитиме у 2008 році 179 з половиною доларів США за тисячу кубічних метрів блакитного палива. Це майже на 50 доларів вище від ціни 2007 року. Газета нагадує про страхи європейців у 2006 році, коли перекриття Росією газу для України позначилось і на європейських споживачах, натякаючи на можливе повторення такого сценарію і в найближчому майбутньому. «Волл Стріт Джорнел» наводить твердження представника РосУкрЕнерго Андрєя Кнутова, що жодних офіційних документів на нову газову ціну між Україною та «Ґазпромом» ще не підписано, але це очікується найближчими днями. Ця ж газета відзначає, що зростання внутрішніх російських цін на блакитне паливо суттєво вплине на зростання ціни на газ для Європи і сусідів Росії. «Волл Стріт Джорнел» вказує на те, що вже у 2008 році ціна на газ для російських споживачів підвищиться на 25 відсотків і такі темпи зростання зберігатимуться в Росії до 2011 року, що, на думку представників «Ґазпрому», не лише збільшить прибутки російського газового монополіста, а й привабить до Росії іноземних інвесторів.

«Тимошенко має всі шанси стати Президентом у 2009 році»

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» розмірковує над суперечностями між Президентом України Віктором Ющенком та претендентом номер один на нинішнє прем’єрське крісло Юлією Тимошенко. Газета зазначає, що головна небезпека для Ющенка полягає у тому, що Тимошенко має всі шанс стати переможницею на наступних президентських виборах у 2009 році. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» вказує на дилему Ющенка, яка полягає у тому, що у випадку не призначення Тимошенко Прем’єром буде не лише порушенням угоди НУНС із БЮТом, а й порушенням обіцянок, даних виборцям. Те ж саме стосується, на думку швейцарської газети, і перспектив створення так званої «широкої коаліції», чого не виключав до останнього часу Віктор Ющенко. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також вважає, що дуже вже тонка ця парламентська більшість в Україні, та висловлює сумнів у її реформаторських можливостях, чого так потребує нині Україна.

Абрамович добуватиме золото

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише про «золоту лихоманку» у прямому розумінні серед російських олігархів, бо, як інформує газета, близький до президента Путіна російський олігарх Роман Абрамович, який є і губернатором Чукотки, і власником лондонського футбольного гіганта «Челсі», купив сьогодні 40 відсотків акцій відомої у світі золото-видобувної компанії «Гайланд Ґолд».

Головно щодо Косова – не поспішати

Інша лондонська газета, «Індепендент», вважає, що повільне, непоспішне «наполовину визнання» Косова незалежним від Сербії, можливо, буде найкращим виходом для ЄС. Головне, на думку видання, не поспішати і стримувати сторони від військового протистояння.
XS
SM
MD
LG