Доступність посилання

ТОП новини

Хто хоче перевірити владу Харкова і чому?


Юлія Журавльова Харківщина, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – БЮТ ініціює створення у Парламенті слідчої комісії з перевірки роботи харківської влади. На підставі рішення комісії, представники Блоку сподіваються домогтися перевиборів міського голови.

У Києві – Верховну Раду та Генпрокуратуру, а в Харкові – будинки управлінь СБУ та МВД. За допомогою чисельних пікетів Блок Юлії Тимошенко домагається створення у Парламенті слідчої комісії, яка б зайнялася перевіркою діяльності харківської влади. Бютівці стверджують: комісія порушить всі проблеми Харкова, зокрема невірний розподіл землі та ігнорування питання державної таємниці. За підсумками перевірки, на думку народного депутата від БЮТ Валерія Камчатного, можна буде ставити питання про перевибори міського голови.

Валерій Камчатний: «Комісія по ситуації в місті Харкові має виявити всі ті неподобства, які чинить нинішнє керівництво міста. І це може бути серйозною підставою для інших дій, наприклад дій правоохоронних органів, для притягнення до відповідальності. І для наступних кроків щодо внесення пропозицій про дострокові вибори мера Харкова».

Опоненти кажуть, що це піар бютівця

Перед тим як вносити на розгляд депутатів законопроект про створення слідчої комісії, документ має бути поданий до регламентного комітету. Його ще треба створити. Як і обрати керівництво Верховної Ради. Втім, в БЮТ не виключають: до кінця тижня це може статися. Щоправда в харківській мерії іншої думки. Там одразу запевняють: такої комісії не буде, вона не потрібна.

Регіонал Дмитро Святаш вважає це суто політичним піаром Олександра Фельдмана, який очолює обласний осередок Блоку Юлії Тимошенко і балотуватиметься у разі перевиборів на посаду міського голови.

Дмитро Святаш : «Якщо у депутатів від БЮТ є інформація про порушення з боку харківської міської влади, вони згідно із законом, мають передати їх до правоохоронних органів, які мають розібратися і, якщо треба, – порушити кримінальну справу. Якщо ні, то дана комісія дозволить політикам від БЮТ піаритись і надалі. В принципі все вкладається в формат підготовки Олександра Фельдмана до виборчої кампанії».

«Це скоріше акт привернення уваги, акт гласності...»

Саму комісію створити не складно, запевняє політолог Володимир Нікітин. Для цього потрібна лише третина голосів парламентарів. Однак результати роботи комісії фактично не матимуть жодних юридичних наслідків.

Володимир Нікітін: «Це скоріше акт привернення уваги, акт гласності, акт, який дозволить багатьом людям дізнатися багато цікавого з життя нашого міста. Однак прямих правових наслідків, поки не має закону про спеціальні слідчі комісії парламенту – рішення комісії не матимуть. Поки ці результати фактично лише братимуться до уваги».

Щоправда на майдані Свободи у Харкові і досі розбиті намети: БЮТ збирає підписи на підтримку створення слідчої комісії. Партійці запевняють: вже зібрано майже 200 тисяч автографів. Їх передадуть у Верховну Раду, а копії – Президентові, СБУ та в Генпрокуратуру.
XS
SM
MD
LG