Доступність посилання

ТОП новини

Перший вiце-прем''єр Росiї, голова ради директорiв «Ґазпрому» Дмітрій Медведєв привiтав домовленiсть щодо цiни на газ з Україною на 2008 рiк


Він пiдтримав заяву українських партнерiв про необхiднiсть роздiлення полiтичних дебатiв i процесу узгодження цiни на газ iз Росiєю

Він пiдтримав заяву українських партнерiв про необхiднiсть роздiлення полiтичних дебатiв i процесу узгодження цiни на газ iз Росiєю.

«Нас дуже тішить те, що ми з українськими партнерами домовилися. Та цiна, яка досягнута i зафiксована в угодi, а саме $179,5 за тисячу кубометрiв, є абсолютно ринковою, збалансованою i досягнутою в результатi нормальних, повноцiнних переговорiв», – сказав Медведєв журналiстам у четвер у Москвi.

«Нас не може не тішити, що це вiдбулося на початку грудня, а не на початку наступного року. I в цьому сенсi всi європейськi споживачi зараз у значно більшій мірі гарантованi вiд проблем, якi виникали в минулi роки не з нашої провини, а з вини споживачiв газу, якi перебувають у сусiднiх для нас країнах», – сказав Дмітрій Медведєв.

«Тому ми з оптимiзмом дивимося в майбутнє. А щодо полiтичних оцiнок, то менi уявляється, що полiтика не має в такій мірі втручатися в економiку, угоди досягнуто, i вона на сьогоднi вiдображає баланс цiн, вiдображає структуру цiни, є зваженою та ринковою», – наголосив перший віце-прем''єр Росiї.

Раніше, у четвер, Президент Віктор Ющенко закликав українських політиків не політизувати питання постачання газу.

Це побажання Ющенко висловив по закінченні переговорів з президентом Польщі, на яких однією з головних тем була енергетична безпека.

«Я думаю, що ці люди повинні знати тенденції перш за все континентального ринку, регіональних ринків і відверто, чесно дбати про те, щоб Україна отримала оптимальну ціну з тих умов, обставин, досить унікальних, якими вона володіє. Не треба кликати біди там, де вона ще не приходить. Ціна 179 з половиною доларів є велика, і для частини української економіки це є шок. Це ще раз змушує переглядати політику енергоспоживання, особливо на таких об’єктах як комунальне господарство, і частині індустрії», – наголосив Президент України.

Перший віце-прем’єр Росії Дмітрій Медведєв назвав ці слова Ющенка «мудрою позицією» і додав: «Я сподiваюся, що такої ж позицiї дотримуватиметься й уряд нашої сусiдньої держави». .

За словами Медведєв, те ж саме можна сказати i стосовно Бiлорусi, з якою є повноцiнний договiр, в котрому вказано формулу цiни.

При цьому Мєдвєдєв зазначив, що цiна на газ для Бiлорусi є однiєю з найнижчих для країн СНД iз перспективою виходу на середньоєвропейську цiну у 2011 роцi.
XS
SM
MD
LG