Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція пропонує, опозиція не бере. Чи визначиться опозиція з кандидатурою віце-спікера?


Київ, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламент мав би зрештою обрати двох заступників Голови Верховної Ради, а також розподілити комітети. Щоб уникнути демаршів, гучних заяв та взаємних звинувачень, парламентарям пропонувалося працювати і думати всю минулу ніч. Що ж може статися за кілька годин?

Коаліція демократичних сил заявляє, що готова поділитися з меншістю посадою віце-спікера, а ті не можуть з’ясувати, кого ж у це крісло посадити. Представники ж Партії регіонів кажуть, що не претендують на цю посаду. Регіонал Михайло Чечетов заявив: «Ми б могли, начебто, як найбільша партія вимагати собі заступника Голови Верховної Ради. Але ми вважаємо доцільним віддати цю посаду іншим членам народної опозиції».

Від віце-спікерського крісла відмовляється і Володимир Литвин. Комуністи ж заявляють, що висувають на цю посаду Адама Мартинюка. Хоча червоні ще остаточно не вирішили, чи потрібна їм ця посада. Олександр Голуб повідомив: «Ми висуваємо Мартинюка на посаду першого віце-спікера, хоча переговори у рамках трьох опозиційних фракцій на сьогоднішній день тривають. Тому що якщо фракція буде мати першого заступника, то вона буде або взагалі не мати, або мати мінімальну кількість парламентських комітетів, які відійдуть до опозиції».

Щоправда, серед НУНСівців знайшлися принципові антикомуністи, які обіцяють провалити будь-кого з вірних ленінців.

Що ж до комітетів, то парламентарі вирішили, що 14 відійде більшості і 13 – опозиції

Наразі ж коаліціянти заявляють: нехай опозиція собі визначається, а голосування за Тимошенко-Прем’єра відбудеться у вівторок і незалежно від того, як пройде сьогоднішнє голосування за президію парламенту. І навіть натякають на завеликі апетити опозиції – мовляв, беріть, поки ми добрі, а то нічого не отримаєте. Представник НУНС Руслан Князевич каже: «У багатьох країнах є так, що кожна фракція парламенту, яка перебуває в опозиції, має свого віце-спікера, але це ніяким чином не перший віце-спікер. Таке рішення було, коли ми запропонували робити це списком, але тоді наші колеги з опозиції відмовилися від цієї пропозиції. То ми зараз вільні у своїх діях, і я не виключаю, що ми переглянемо свою позицію».

Учора Президент вніс до Верховної Ради подання на Прем’єра. Раніше ж Юлія Тимошенко прогнозувала, що Кабінет Міністрів буде сформований упродовж двох тижнів після обрання Голови Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG