Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська телерадіокомпанія «Імеді» поновила роботу. Чи надовго?


Київ, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні набуває чинності постанова суду про зняття арешту з майна грузинської телекомпанії «Імеді», ухвалене вчора. Це було останньою перешкодою на шляху поновлення мовлення опозиційного телеканалу після того, як у вівторок Національна комісія з комунікацій скасувала своє рішення про призупинення на 3 місяці терміну дії ліцензії «Імеді».

Працівники «Імеді» потрапили в офіс телеканалу опівночі – в перші хвилини дії судової постанови. За кілька годин до цього техперсонал розпочав огляд апаратури, але її стан поки що невідомий, тож говорити про конкретні терміни поновлення роботи телекомпанії складно. Однак керівництво «Імеді» запевняє: це станеться не пізніше середини наступного тижня.

7 листопада підрозділи міністерства внутрішніх справ увірвались в офіс «Імеді», пошкодили техніку і припинили мовлення. Грузинська влада звинуватила холдинг у спробі державного перевороту і призупинила термін дії ліцензії радіостанції та телеканалу. Півтисячі людей на місяць залишились без роботи. Що вони робили, залишившись без можливості виходити в ефір? На це запитання Радіо Свобода відповідає генеральний директор «Імеді» Бідзін Бараташвілі: «Коли мовлення припинили, ми із колегами зустрічались, обговорювали плани на майбутнє. Хтось пішов під тиском, хтось залишився. Ми збираємось продовжувати те, що робили. Ми були об’єктивним каналом – таким і залишимось».

Радіо «Імеді» вже в ефірі

Вчора ввечері поновило роботу й радіо «Імеді», однак через технічні перешкоди його чутно лише у Тбілісі. Головна антена радіостанції розташована в офісі телеканалу, тож якщо вона не пошкоджена, мовлення на всю країну зможуть відновити найближчим часом, запевнила директор інформаційної служби Нона Кандіашвілі. За її словами, в офісі радіостанції немає Інтернету, не працює телефонний зв’язок, але апаратура, документація і архіви у порядку, інформаційні випуски обіцяють запустити в ефір найближчим часом.

Скасуванню санкцій «Імеді» завдячує Заходу

Відновлення роботи опозиційного телеканалу і радіостанції «Імеді» відбулось значною мірою завдяки світовій спільноті – вона наполягала на скасуванні санкцій до президентських виборів, призначених на 5 січня. Комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер привітала рішення грузинської влади: «Справді, ситуація у Грузії зайшла надто далеко – зокрема завдяки уряду, який припинив мовлення опозиційного телеканалу. І для нас дуже важливо, окрім скасування надзвичайного стану, щоб відновили свободу ЗМІ».

Засновником холдингу «Імеді» є бізнесмен Бадрі Патаркацішвілі, який вчора здав у ЦВК підписи на свою підтримку як кандидата у президенти. Попри те, що він передав телеканал і радіостанцію в управління медіамагната Руперта Мердока, грузинська влада побоюється, що Патаркацішвілі використовуватиме їх як агітаційну платформу під час передвиборної кампанії.
XS
SM
MD
LG