Доступність посилання

ТОП новини

«З Євро- чи без?» Недобудований комплекс «Троїцький» залишається «каменем спотикання» у підготовці України до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко «Ані вирішальний матч Євро-2012, ані цей турнір загалом в Україні не відбудеться, якщо не демонтують торговельно-розважальний комплекс "Троїцький", який почали будувати біля Національного спортивного комплексу «Олімпійський» (головний стадіон у Києві)», — заявило керівництво Федерації футболу України. Водночас Президент Ющенко цього ж дня повідомив, що у держбюджеті- 2008 на підготовку до Євро-2012 передбачать 5 млрд. грн. Велика площа перед стадіоном у Києві (арени, де планують провести фінальний матч першості континенту-2012), досі зайнята недобудованим торгово-розважальним комплексом. Хоча Союз Європейських Футбольних Асоціацій вимагає забезпечення вільного доступу і виходу вболівальників зі спортивних арен. Наскільки серйозна загроза, що в України відберуть право проведення такого престижного змагання, як чемпіонат Європи з футболу?

Чому Україна може залишитися без Євро – 2012?

Сучасна панорама НСК «Олімпійський»
(RadioSvoboda.Ua)
Не минуло й року, як Україна з Польщею вибороли право організувати Євро-2012, а вже всерйоз говорять про те, що турнір можуть в України відібрати. Каменем спотикання залишається недобудований торговельно-розважальний комплекс «Троїцький», який кілька років стоїть прямо перед головним стадіоном Києва – Національним спортивним комплексом «Олімпійський». Президент Ющенко ще півтора місяця тому наполягав на демонтажі об’єкту біля стадіону, розпорядження про це підписав і мер Києва Черновецький. А віз і нині там, стверджує колишній вже тренер збірної України з футболу Олег Блохін.

«Якщо й далі буде так, коли Президент говорить, Кабінет Міністрів говорить, мер говорить, а все це не рухається нікуди, то я думаю, що ми залишимось без Євро-2012. Якщо не знесуть комплекс «Троїцький», а там уже третій поверх є, може, й не проводитимемо Євро-2012».

На будівництві торговельно-розважального комплексу «Троїцький»

Як зазначають футбольні експерти і чиновники, через цей торговельно-розважальний комплекс, що займає практично всю площу перед стадіоном, може виникнути загроза десяткам тисяч уболівальників на Євро-2012. Адже з’являється ризик тисняви. І взагалі будівництво перешкоджає нормальній роботі такого спортивного об’єкту (стадіон вміщує зараз понад 83 тисячі глядачів). Керівник УЄФА (організації, що відповідає за європейський футбол) Мішель Платіні вже висловлював занепокоєння ситуацією навколо київського стадіону. Спорудження торговельно-розважального комплексу заморозили, однак демонтаж так і не почали. Це побачила сьогодні кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко, побувавши біля спорткомплексу «Олімпійський».

«Зелена двометрова огорожа. Зачинені ворота і жодної щілини. Студенти інституту фізкультури, стіни якого через дорогу, кажуть, що будівництво припинилося 2 місяці тому. Однак і не добудовується, і не зноситься:

Студент: Просто стоїть будівля — і все. Я не бачу, щоб його будували. Перехожі вкрай незадоволені будівництвом розважального комплексу саме в цьому місці: Чоловік 1: Ну, а що ми можемо зробити? Несуть відповідальність за те, що під час якоїсь аварійної ситуації зі стадіону немає виходу. Чоловік 2: Квадратний метр землі скільки коштує тут у центрі? Дорого! Чоловік 3: Потрібно знести і очистити площу. На цьому місці зробити підземний гараж. А на футбол потрібно ходити. Не встигла я змерзнути як ворота відчинилися.Підбігла до охоронця. Всередину він мене не впустив. На запитання, чи ведеться демонтаж, зауважив, що сміття вивозять. Не знаю, тільки заступив сьогодні вперше. Ну, бачите, сміття вивозять. Не знаю, підійдете пізніше. Можливо, буде керівництво. Я піднялася на сходи будинку навпроти. І справді, на майданчику я встигла побачити до десятка працівників у оранжевих пластмасових касках. Половина з них лускала насіння, а інші повільно збирали сміття».

«Або ми добудовуємо, або нам компенсують наші затрати». Що зроблять власники?

Так виглядає готель «Спорт» в облозі будівельних конструкцій
(RadioSvoboda.Ua)
Будівництво поблизу Центрального київського стадіону веде компанія «Юджин». Її директор Олександр Субін на запитання Радіо Свобода, чи готові Ви дослухатися до закликів Президента Ющенка, Федерації футболу і знести торговельно-розважальний центр «Троїцький, відповів таким чином:

«Зносити? Або ми добудовуємо, або нам компенсують наші затрати. Чи зносити – це питання недоцільні і філософські. З точки зору економічної, звичайно, недоцільно. Це абсурд. Якщо там щось переробляти, то треба корегувати сам проект. Нам спочатку органи влади видають дозволи, а потім починають забирати».

Олександр Субін, директор компанії «Юджин», заявив Радіо Свобода про готовність внести зміни до проекту спорудження для забезпечення вільної евакуації людей зі стадіону. Водночас у компанії ще не підрахували суму своїх збитків за можливий демонтаж об’єкту біля спорткомплексу «Олімпійський». Там повинен попрацювати експерт, а потім оціняться усі витрати на будівництво.

Реакція київської влади

(RadioSvoboda.Ua)
Заступник керівника управління Київської міськадміністрації Юрій Галушка говорить про те, як влада оцінює скандал навколо цього будівництва та що, власне, робить зараз:

«Ми там створюємо комісію, яка має ухвалити рішення про те, чи його демонтувати, чи прийняти якесь інше рішення. Але поки що іншого рішення у нас на руках не було. Було доручення Президента України і доручення Кабінету Міністрів. Далі була запропонована така схема: взяти на тендерній основі структуру, яка має оцінити збитки, які понесла компанія «Юджин» щодо недобудованого приміщення. І після того, як буде ухвалене рішення, на відповідні структури покласти обов’язки з демонтажу. Це таке останнє проектне розпорядження. Воно ще не ухвалене».

Керівник управління Київської міськадміністрації Юрій Галушка також сказав нам, що спорткомплекс «Олімпійський» взагалі-то належить не Києву. Цей об’єкт, за словами Юрія Галушки, підпорядкований Міністерству у справах сім''ї, молоді та спорту України.

Заступник міністра сім’ї, молоді та спорту Віктор Христов підтверджує:

«Так, «Олімпійський» перебуває у підпорядкуванні його відомству. Але тільки сам стадіон, а на те, що є навколо. Наша територія закінчується парканами НСК «Олімпійський». А це побудовано за межами нашої території. Я можу тільки, як громадянин України, взяти лом і руйнувати його. Є і указ Президента України, і рішення організаційного комітету, підписаного Прем’єр-міністром України. І, знаєте, ось було засідання виконкому і там було чітко сказано, що закони треба чітко виконувати».

Дніпропетровськ мав стати першим містом України, яке б презентувало громадськості стадіон для матчів «Євро-2012»

Детальніше дізнавалася кореспондентка Радіо Свобода у Дніпропетровську Юлія Рацибарська.

«Відкрити 30-тисячну арену , що мала нагадувати стадіон, де тренується німецька «Боруссія», запланували ще у вересні цього року. З тих пір дату відкриття вже кілька разів переносили і щоразу запевняли — востаннє.

Гальмуванню ж робіт на об’єкті знаходилось безліч причин. У футбольному клубі «Дніпро», який є замовником стадіону і будує його на кошти свого власника Ігоря Коломойського, пояснювали: кошторис робіт у ході спорудження стадіону побільшав майже вдвічі — з 25 до 40 млн. євро. Проектувальники додали кілька «родзинок» — велетенські електронні табло по 60 квадратних метрів, музей клубу “Дніпро”, кафе, ресторани. Крім того, у ході будівництва виявили залишки могил катеринославського дворянства — на цьому місці століття тому був цвинтар місцевої аристократії, тож інвесторові довелося оплатити й перенесення решток.

Міська влада більше акцентує увагу на іншій причині: більше року не могли порозумітись з Міністерством оборони за землю військової частини, що прилягає до стадіону. На ній запланували будувати автопаркінг, а Міністерство оборони вперто не хотіло віддавати територію.

Нині це питання ніби узгодили, втім, термін введення об’єкта в експлуатацію знову переносять. Цього року аж на квітень наступного року. Причини знову знайшлись. Цього разу винні геодезичні умови, говорить головний архітектор будівництва Юрій Серьогін.

Готувати стадіон до «Євро-2012» у Дніпропетровську розпочали ще у грудні 2005-го, навіть до того, як Україна з Польщею виграли тендер. Поки ж можуть похвалитися тільки арматурою, що пройшла аеродинамічну експертизу, та новою акустичною системою. Навіси над трибунами, комунікації, оздоблення — все ще на папері».


Проведення Євро-2012 Україні потрібне навіть збиткове

Президент Ющенко повідомив, що у держбюджеті наступного року на підготовку до Євро-2012 передбачать понад 5 мільярдів гривень. А в цілому на організацію чемпіонату планують виділити 120 мільярдів. Чи потрібне взагалі Євро-2012 Україні? Чи не виявиться цей турнір фінансовою дірою? Економіст, народний депутат Сергій Терьохін збитків не виключає, однак наголошує: проведення такого престижного змагання, як чемпіонат Європи з футболу є дуже корисним для України.

«Таке може бути. Але є ще інші позитиви проведення Євро-2012. Це і пропаганда. Це і доходи від туризму, які поповнюють бюджет не прямо, але все-таки йдуть в економіку. Тому мені здається, що навіть, якщо цей проект фінансово буде збитковим, то все одно Україні він конче потрібний».

До речі, минулорічний чемпіонат світу з футболу у Німеччині був прибутковим, дохід від нього становив 1 мільярд євро.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG