Доступність посилання

ТОП новини

Засідання Ради НАТО-Росія відбулося в атмосфері гострих незгод. Ющенко боїться Тимошенко як конкурента на наступних президентських виборах? (Огляд європейської преси)


Прага, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує висвітлювати тему стосунків між НАТО та Росією і наголошує, що нинішня зустріч у Брюсселі відкрилася в обстановці чи не найгостріших суперечностей Альянсу з Москвою від часу бомбардування Сербії НАТО у 1999 році. Так званий «час Косова» надходить, і вся Європа занепокоєна, чого чекати – «підконтрольної незалежності» провінції чи війни з Сербією? Європейські видання також звертають увагу на досить швидку пропозицію від Віктора Ющенка щодо кандидатури Юлії Тимошенко на посаду глави українського уряду і розмірковують, що б це мало означати?

Чимало видань наводять слова російського міністра закордонних справ Сєрґєя Лаврова на прес-конференції у Брюсселі цієї п’ятниці про те, що незгоди між Росією та НАТО не повинні «перешкоджати діалогу». Хоча «Інтерфакс» цитує Лаврова про те, що американські плани щодо ПРО у Європі можуть перешкодити цьому діалогові. Також відзначаються попередження Лаврова щодо Косова, проголошення незалежності якого Росія вважатиме «прецедентом». Чимало видань звертають увагу також на категоричне заперечення Росією розширення альянсу на Схід і наводять низку проблем, які і викликають гострі незгоди між Росією та НАТО зокрема, і проблему Договору про звичайні збройні сили у Європі та стосунків Заходу з Іраном.

Британська «Індепендент» попереджає, що в приштинських кабінетах уже готують декларацію про незалежність Косова, і не відомо, до чого це призведе – чи до паралельного вступу Косова і Сербії до ЄС чи до війни, резюмує згадана британська газета. Це видання також відзначає, що особливо похмурим може бути вихід тисяч косовських сербів із провінції, а це могло б підштовхнути Белград до воєнних дій. Газета також наводить графік вирішення косовської проблеми, де останнім у цьому році має бути засідання Ради Безпеки ООН 19 грудня і далі значиться прогнозоване у січні 2008 року самопроголошення незалежності Косова. Інша британська газета, «Таймз», вважає, що переговори по Косову провалилися, і це може бути приводом для дій Росії у її підтримці сепаратистів у Південній Осетії та Абхазії, а також сербів у Боснії й Чорногорії та російськомовного регіону Придністров’я, що входить до складу Молдови, але перебуває лише у частковій незалежності від Кишинева.

Рубіж у стосунках Ющенка і Тимошенко

Ірландська «Айріш Таймс» пише про певний рубіж у стосунках між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко після досить швидкого запропонування президентом її кандидатури Верховній Раді на посаду нового глави уряду. Газета також відзначає всю слабкість нинішньої коаліції і сподівання БЮТ на приєднання до «хиткої більшості» у парламенті фракції Володимира Литвина, яка нараховує 20 депутатів. «Айріш Таймс» також наводить оцінки аналітиків, що «головною запорукою союзу Ющенка з Тимошенко могла б бути згода керівниці БЮТ не претендувати на президентське крісло у 2010 чи 2011 роках.
XS
SM
MD
LG