Доступність посилання

ТОП новини

Поляки виступають на захист Біловезької пущі


Єва Поштар Варшава, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поляки підтримують ініціативу екологів, які хочуть зберегти унікальний у Європі природний заповідник Біловезька пуща. У своїх домаганнях поляки знайшли союзників у Раді Європи, підтримку польського президента Леха Качинського та нового міністра навколишнього середовища.

Поляки хочуть рятувати від лісорубів первісний ліс, що зберігся на території Біловезької пущі
(WWF Polska / I.Chojnacki)
Біловезька пуща завдяки своєму розташуванню в недоступному районі, оточена болотами й трясовинням, донині зберегла свою недоторканість, а її окремі ділянки незаймані ще від часів середньовіччя. Це унікальні останки первісної природи у світі, наголошують польські екологи, які постійно виступають на захист Біловезької пущі.

Близько двох років тому активісти зелених організацій звернулись до Леха Качинського із закликом: «Президенте, рятуй Біловезьку пущу». Це був камінчик, що зрушив громадську активність поляків. Наприкінці цього тижня екологи передали президентові та прем''єр-міністру Польщі 100 тисяч підписів громадян на захист Біловезької пущі.

«Нам не треба вибирати: важливіша доля людини або зубрів...»

Первісний ліс Біловезької пущі
(WWF Polska / I.Chojnacki)
Проблеми, з якими зіткнулась ця ініціатива, прокоментувала представник канцелярії президента Леха Kачинського Єва Юньчик-Зьомецька: «Я хочу ще в грудні обговорити цю проблему з міністром довкілля. Нам спільно треба задуматись над тим, як поєднати економічний інтерес мешканців навколишніх сіл та міст з ідеєю збереження національної спадщини. У сучасному розумінні екології тут немає жодних суперечностей. Зараз нам не треба вибирати: важливіша доля людини або зубрів, чи, скажімо, якесь дерево. Ні! Люди живуть у пущі, тому вона має приносити їм користь».

Річ у тім, що у запропонованих парламентові законопроектах знайдений компроміс між захистом природи та збереженням місцевої інфраструктури. Фахівці вказують на те, що встановлення на всій території Біловезької пущі державного природного заповідника довело б до краху місцеві деревопереробні заводи.

Представник польського відділення Світового екологічного товариства Стефан Яким’юк з цього приводу зазначив: «Маємо бути свідомі того, що лише 17 відсотків пущі на польському боці білорусько-польського кордону зараховані до Національного парку. Однак на всій її території ведеться заготівля лісу. Ми, екологічне товариство, не погоджуємося з цим!»

Можна досягти великих прибутків від «зеленого туризму»?

Фахівці наголошують на тому, що збільшення площі державного природного заповідника зовсім не означає економічного краху місцевих підприємців. Можна досягти великих прибутків від «зеленого туризму», вважають вони.

Стефан Яким’юк: «Нас підтримує 100 тисяч поляків, польські експерти, представники Ради Європи. Експерт Ради Європи минулого року підтвердив наші зауваження про те, що влада неоднозначно ставиться до цінностей природи».

На думку фахівців, для успіху проекту необхідно поширювати серед поляків екологічні знання.
XS
SM
MD
LG