Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв залишився головою Меджлісу. Але лише до наступного жовтня


Володимир Притула Сімферополь, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Попри прогнози спостерігачів і заяви самого Мустафи Джемілєва, він залишився головою Меджлісу кримськотатарського народу – уже вчетверте. Учора в Сімферополі завершив свою триденну роботу загальнонаціональний з’їзд кримських татар Курултай. Чому його делегати не захотіли замінити свого лідера?

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв
(RadioSvoboda.Ua)
Перша сесія п’ятого Курултаю показала, що Мустафа Джемілєв повністю контролює ситуацію в кримськотатарському русі і, що цей рух не має іншого лідера – такі коментарі переважають після завершення роботи загальнонаціонального з’їзду кримських татар.

Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров
(RadioSvoboda.Ua)
Втім, менш як за рік ситуація може змінитися. Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров каже, що Курултай сьогодні не готовий до відходу Мустафи Джемілєва.

«Ми знайшли певний компроміс. Він полягає в тому, що Мустафа Джемілєв погодився залишитися, але із гарантією того, що з часом зміна голови Меджлісу усе ж має відбутися», – заявив Рефат Чубаров.

І хоча Мустафа Джемілєв наполягав на тому, що головуватиме до літа, усе ж вирішили наступний Курултай скликати у жовтні 2008 року.

Зміна лідера не на часі

Делегати з’їзду одностайні – зміна лідера не на часі. Еміне Авамілєва, наприклад, вважає, що якби Мустафа Джемілєв пішов зараз, то це можна було б розцінити, як втеча з корабля: «Ситуація досить складна. І цей час, що нам наданий до жовтня, має бути роботою над помилками під час формування нового складу Меджлісу і під час перегляду стилю і методів роботи – для переведення його на більш професійний і відповідальний рівень».

А Ільмі Умеров переконаний, що ким би не був Мустафа Джемілєв, він залишиться прапором кримськотатарського руху: «Мустафа Джемілєв – це настільки яскрава особистість, що сьогодні він більше символ, аніж людина. Він має пожиттєво залишатися лідером свого народу, бо він справжній лідер!»

«Той, хто найбільше знає, має бути біля керма»

Із Ільмі Умеровим навіть погоджується давній опонент ліберального та стриманого Мустафи Джемілєва, «король самозахоплень» Даніял Аметов: «Навіть згідно з канонами релігії в кожній справі має бути той, хто найбільше знає. На сьогодні в політиці найбільше знається Мустафа Джемілєв. У такий критичний момент, коли перед нами серйозна загроза, зрозуміло, той, хто найбільше знає, має бути біля керма».

Сам Мустафа Джемілєв каже, що знає, що має зробити до завершення своїх повноважень.

«Насамперед це підготовка громадської думки. Мені доведеться вести антиагітацію, розповідаючи, що буде краще, якщо не я обійматиму посаду голови Меджлісу. І я тут буду дуже активним. І ще, напевно, доведеться зробити якісь структурні зміни. Скажімо, запровадити посаду голови Курултаю», – зазначив Мустафа Джемілєв, який, очевидно, і стане впливовим, але безвладним головою Курултаю, залишивши керування Меджлісом Рефату Чубарову.

Матеріали до теми:

• Чи піде Мустафа Джемілєв – головне питання нинішнього Курултаю • І Курултай і проголошення Кримської Народної Республіки
XS
SM
MD
LG