Доступність посилання

ТОП новини

Представник Держдепартаменту США: «Ми дуже сподіваємося, що Україна найближчим часом сформує уряд»


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – США сподіваються, що після створення коаліції і затвердження спікера Верховної Ради Україна сформує незабаром стабільний уряд і впроваджуватиме політичні й економічні реформи. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив Роберт Бом, директор відділу України, Молдови і Білорусі Держдепартаменту США.

(RadioSvoboda.Ua)
Р.Б.: З боку Сполучених Штатів ми дали зрозуміти, що вільні й чесні вибори відповідали міжнародним стандартам, що Україна обрала новий парламент, і що від політичних партій залежить формування нового уряду. Ми сподіваємося, що це трапиться радше скоріше, ніж пізніше. Я думаю, і для України, і для її відносин зі США та іншими країнами принесе користь те, що Україна матиме стабільний працюючий уряд, який ґрунтується на демократичних виборах. Ми великі друзі України, ми бажаємо їй усього хорошого, і ми, звичайно, сподіваємося, що уряд буде сформовано швидко.

Р.С.: Пане Бом, чи відчували ви, що під час української політичної кризи в політичному істеблішменті США дещо змінилися настрої щодо України?

Р.Б.: Я б не сказав, що настрої змінилися. Я б сказав, що як друзі ми дуже хочемо бачити, що Україна сформує стабільний уряд. Я думаю, що в цьому регіоні ми бачимо, що демократія перебуває під загрозою в певних місцях. А Україна являє собою дуже позитивний приклад країни, яка провела демократичні вибори, яка має дуже відкриту пресу і яка поважає основні права людини. Тож ми дуже хочемо заохотити Україну. Нам як друзям України трохи прикро бачити політичну кризу, що затягнулася, бачити рівень ворожнечі між різними гравцями. Необхідно вирішити ці питання і винести на порядок денний насамперед політичні й економічні реформи – ось що ми дуже хотіли б побачити.

Р.С.: Очевидно, що Вашингтон підтримує європейську і євроатлантичну інтеграцію України. Чи з’явилися в американській адміністрації якісь ідеї щодо підтримки Києва в цьому напрямку?

Р.Б.: Ці рішення має ухвалювати сама Україна. Я думаю, існує консенсус між політичними партіями в Україні щодо Євросоюзу, щодо бажання просуватися ближче до ЄС. І ми б дуже підтримали те, щоб Україна як європейська країна відстояла свою європейську самосвідомість і стала повноправним гравцем у світі і в різних світових структурах. Але відносини між Україною та Євросоюзом, безперечно, має визначати Україна і ЄС.
XS
SM
MD
LG