Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську дорожчає проїзд у маршрутних таксі


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На деяких маршрутах у Дніпропетровську замість 1 гривні тепер братимуть 1,5 гривні, а замість півтори гривні – дві. Перевізники пояснюють це здорожчанням пального та запчастин, а от про поліпшення якості перевезень так і не згадали.

(RadioSvoboda.Ua)
Поїздки у дніпропетровських маршрутках – то справжній екстрим. Спершу не втиснешся, потім – не вийдеш. Обчухрані салони, двері, що тримаються на замусоленій шворці, а то й так, на чесному слові, гальма, що не завжди спрацьовують на зупинках… Тепер за сумнівне задоволення їздити в таких умовах доведеться платити дорожче.

Водії маршруток запевняють: здорожчання не безпідставне, вартість пального та запчастин постійно повзе вгору. Хто заробить на підвищенні плати за проїзд, водії теж знають:найімовірніше, власники маршруток, а от їм, хто працює на них, навряд чи перепадатиме більше, щоденний план з виручки, яку мають віддати господареві, теж зросте.

29-й маршрут у Дніпропетровську – один із найдовших, проходить одразу кількома районами, одне коло – 30 кілометрів. Водій Віктор щодоби відмотує по кілька кіл, надвечір – сам не свій від утоми. Із виручки, яку дають пасажири, левову частку має віддати господареві. Власним коштом ремонтує авто і заправляє пальним.

Віктор: «Це все з кишені водія йде. Крім того, на кожному маршруті свій план, кожен із нас має здати на день певну суму грошей. Від 100 гривень до 250-ти. Коли я здав план і заправив машину, відраховую. Все решта – моє. План нам не знижували».

«Не можемо говорити про серйозне поліпшення якості перевезень»

А втім, треба сказати, особливо активно про свої жалі власники маршруток і водії почали говорити після того, як міська влада підвищила плату за проїзд у трамваях-тролейбусах до 75-ти копійок. В управлінні транспорту міськради ще тоді заявили: впливати на приватних власників пасажирського автотранспорту не зможуть. Начальник Управління транспорту міськради Григорій Кулабухов каже, що до кінця грудня у місті подорожчають усі маршрутки, що ж до сервісу – жодних обіцянок.

Григорій Кулабухов: «10-20-го числа орієнтовно вартість проїзду в усіх маршрутних таксі підніметься на 50 копійок. Це згідно з тими розрахунками, які нам надали перевізники. Але при підвищенні вартості проїзду ми зараз не можемо говорити про серйозне поліпшення якості перевезень».

Що ж до мешканців міста, то вони на здорожчання маршруток цього разу відреагували спокійно. На фоні постійного зростання цін на продукти та комунальні послуги платити за маршрутку на 50 копійок більше видається дріб’язком.

– Я вважаю, несуттєво. Але треба, щоб менше було маршруток, а більше тролейбусів, щоб люди їздили тролейбусами. Тролейбус все-таки коштує 75 копійок, а маршрутка – дві гривні.

– Ніякого ж сервісу немає, ви ж бачите, скільки людей набивається, особливо вранці, змушений стоячи їхати. А куди подінешся?


Вартість маршруток у Дніпропетровську на сьогодні найвища серед обласних центрів України. Приміром, у сусідній Полтаві досі їздять за гривню.
XS
SM
MD
LG