Доступність посилання

ТОП новини

ООН відкрила в Ашгабаді регіональний центр з превентивної дипломатії


Василь Зілгалов Прага, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок у столиці Туркменистану Ашхабаді відкрили центр ООН з превентивної дипломатії. Це дуже важливий крок саме для Середньої Азії, адже ця країна багата природними ресурсами і стоїть перед великими ризиками безпеки, які загрожують не лише регіонові, але й світові. Центр покликаний допомогти Туркменистану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану в запобіганні конфліктів. Також він має на меті покращити діалог, щоб міжнародна підтримка для реалізації в цьому регіоні важливих проектів та ініціатив могла зростати.

Неспроста цей центр відкрили якраз у Туркменистані, який після років ізоляції за часів Сапармурата Ніязова активізував свою політику нейтралітету і сприяє налагодженню діалогу в регіоні.

Нинішній президент Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедов під час інавгураційної церемонії відкриття центру ООН в Ашгабаді заявив: «Сучасна історія дає більш ніж достатньо прикладів, коли дипломатія у різних формах і проявах ставала серйозним фактором у запобіганні війн та конфліктів».

Більше інвестувати у справи миру

На церемонії виступив також заступник Генерального секретаря ООН Лінн Паско. Він передав послання Генсека ООН Пан Ґі Муна, у якому сказано, що від центру ООН в Ашгабаді очікується збільшення саме інвестицій у мир. Бо, за словами Пан Ґі Муна, затрати на війни і конфлікти «були даремно втраченими життями, руйнаціями економічних систем та крахом надій на розвиток».

Сам Лінн Паско, виступаючи на церемонії відкриття центру ООН, зазначив: «Після років обережних консультацій та переговорів ця подія відповідає духові співпраці та дружби. Це початок нового етапу співпраці ООН і країн Центральної Азії».

Війни та конфлікти завдали величезної шкоди Центральній Азії. Однією з держав, які громадянська війна 1992 –1997 років розорила, є Таджикистан. Її наслідки відчуваються тут до сьогодні. Чимало бід принесли терористичні групи до Таджикистану, Киргизстану і Узбекистану. Донедавна війна в Афганістані «відірвала» Кабул від Центральної Азії, а торгівля наркотиками, опіумом та героїном підриває економіку не лише в Афганістані, а й в його сусідів.

Активізувати боротьбу з викликами тероризму, екстремізму, торгівлі людьми

Учасники відкриття центру ООН з превентивної дипломатії в Ашгабаді пообіцяли підтримати цю місію ООН в цілому регіоні. А серед них було багато чільників – це й Генеральний секретар ОБСЄ Марк Перрен де Брішамбо, Генсек Шанхайської організації співпраці Болат Нурґалієв, Генсек Організації економічної співпраці Хуршід Анвар, президенти сусідніх країн, міністри закордонних справ багатьох країн регіону.

Зокрема Хуршід Анвар наголосив, що необхідність активізації боротьби із викликами тероризму, екстремізму, торгівлі людьми та наркотиками, нищення природного середовища зачіпає не лише регіон Центральної Азії, але й весь світ.

Представники ООН також інформували присутніх в Ашгабаді, що Центр превентивної дипломатії матиме стартовий бюджет у 2 з половиною мільйони доларів і невеликий штат працівників, який очолюватиме представник Генерального секретаря ООН.
XS
SM
MD
LG