Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський: хто протидіє родині – протидіє миру


Наталка Кудрик Рим, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Виступи проти традиційної родини і ядерне озброєння на сьогодні є найбільшою загрозою миру у світі. На цьому наголошує Папа Римський Бенедикт XVI у своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня миру. І хоча сам день відзначатимуть 1 січня 2008 року, текст звернення оприлюднили вже сьогодні у Ватикані.

Папа Римський Бенедикт XVI
(epa)
«Людська сім’я – це спільнота миру» – такою є тема Всесвітнього дня миру. Бенедикт XVI говорить про родину як у вузькому значенні, тобто про звичайну сім’ю, так і в глобальнішому – про усю людську сім’ю, як одну велику родину божих людей.

Мир, переконаний понтифік, починається з родини. «Хто виступає проти традиційної сім’ї, що базується на любові і шлюбі між чоловіком та жінкою, той виступає і проти миру, робить його слабкішим», — зазначає Папа. У його посланні йдеться про сімейні цінності, обов’язки і права родини, він розглядає сімейне життя у контексті людської спільноти, навколишнього середовища, економіки і морального права.

Дві загрози: гонка озброєнь і проблеми з довкіллям

Нагальним є також питання миру в усьому світі, коли слід протидіяти двом загрозам одночасно: атомному озброєнню і надзвичайній ситуації з довкіллям.

На жаль, каже Понтифік, збільшується кількість країн, які залучаються до гонки озброєнь, і серед таких навіть держави, що розвиваються. Бенедикт XVI згадує численні громадянські війни в Африці і тривалі конфлікти на Близькому Сході.

Говорячи про цей розділ папського послання, редактор українського відділу Радіо Ватикан Лідія Короткова зазначила: «Понтифік заторкує ці конфліктні ситуації, які, за словами Папи, кидають похмурі тіні на майбутнє людства, і закликає до поступового роззброєння, до дійової демілітаризації».

Експлуатувати енергоресурси бідних країн – «неприпустимо»

Наступний виклик людській спільноті – охорона навколишнього середовища. Папа Римський закликає кожну країну до відповідальності: не відкладати важливі рішення щодо охорони довкілля. Промислово розвинені держави потребують багато енергії, але часом цю потребу вони задовольняють за рахунок бідних країн, експлуатуючи їхні енергоресурси, що, за переконаннями Папи Римського, неприпустимо.

Всесвітній день миру почали відзначати 1 січня 1968 року згідно з рішенням Папи Павла VI. Існує ще Міжнародний день миру 25 вересня з ініціативи ООН. Бенедикт XVI у нинішньому посланні нагадав про три визначні ювілеї наступного року: 60 років Декларації ООН про права людини, 25-річчя Хартії прав людини і 40-річчя відзначення Всесвітнього дня миру.

Матеріали до теми:

• Московський Патріархат і Ватикан: без згоди Путіна порозуміння неможливе • Секретні служби комуністичного блоку глибоко проникали у Ватикан
XS
SM
MD
LG