Доступність посилання

ТОП новини

Magna Carta – один із найважливіших документів в історії демократії – виставлена на огляд вперше за 800 років


Олекса Семенченко Лондон, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У британському Оксфордському університеті виставили на огляд знамениту середньовічну Magna Carta. Цей документ став часткою англійського законодавства, вперше обмеживши повновладдя монархії.

Один із примірників Magna Carta
(public domain)
Чотири примірники Magna Carta виставили у всесвітньо знаменитій бібліотеці Bodleian Оксфордського університету під посиленою охороною лише на один день. Натовпи зацікавлених могли роздивитися давні рукописи, взяті під скло. Вперше в історії показали одночасно чотири аркуші пергаменту. Ще у світі є 13 інших примірників Magna Carta.

Виставка відбувається напередодні продажу примірника цього документу, що належить американському мільярдерові і колишньому кандидатові в президенти США Россові Перо, на аукціоні Сотбі у Нью-Йорку наступного тижня.

«Жодна людина не є понад законом, включно з королем»

Віце-голова аукціону Дейвід Редден пояснив вагомість Magna Carta: «Її головне значення в тому, що жодна людина не є понад законом, включно з королем, а також вона запровадила правила, які вписані в історію золотими літерами, про те, що нікому не може бути відмовлено у праві на справедливість. Це дуже важлива, чудова концепція».

Примірник Росса Перо датований 1297 роком, і його видав король Едвард І, коли Magna Carta офіційно стала часткою Англійського законодавства. Колись його експонували поруч із оригіналом американської Декларації незалежності.

Три примірники, показані в Оксфорді, датовані 1217 роком. Їх видали від імені 10-річного короля Генріха ІІІ з печатками його опікунів Вільяма Маршалла та папського легата кардинала Ґуали. Четвертий примірник з 1225 року має на собі печатку самого Генріха ІІІ.

Документ відомий ще як «Велика хартія англійських свобод»

На Magna Carta, документ, відомий ще як «Велика хартія англійських свобод», вперше погодився король Джон 15 червня 1215 року в містечку Ранніміді, що на захід від Лондона. Відтак документ перевидавали у 13 сторіччі наступні британські монархи. Практично, це була своєрідна мирна угода між непопулярним королем та бунтівними аристократами.

Професор середньовічної історії Ніколас Вінсент сказав, що Magna Carta – «це сама історія, сконденсована на одному аркуші пергаменту». Науковець вважає, що це документ, як і Декларація незалежності США, про який в англомовному світі чув кожен, якщо й не читав сам.
XS
SM
MD
LG