Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть перевибори Верховної Ради Криму?


Володимир Притула Сімферополь, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Фракція Блоку Юлії Тимошенко у кримському парламенті виступила з ініціативою зміни і уряду автономії, і керівництва Верховної Ради АРК. На думку кримських бютівців, це можливо за умов дострокових парламентських виборів в автономній республіці.

(RadioSvoboda.Ua)
Ще не стала Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром України, а фракція БЮТ у Верховній Раді Криму уже наполягає на зміні кримського уряду і керівництва парламенту автономії. Про це, зокрема, заявила лідер цієї фракції Тетяна Звєрєва: «Та ситуація – політична, економічна, міжетнічна, яка склалася в АРК, має знайти своє розв’язання. А воно має були лише у зміні керівництва автономії. Насамперед непрофесійного, недієздатного уряду. Його треба однозначно міняти. І, безумовно, вимагає зміни ситуація у Верховній Раді АРК, де більшість не сприймає пропозицій опозиції і де не кожен депутат із більшості теж має право на голос та власну думку».

Голова регламентної комісії кримського парламенту Григорій Іоффе заперечує, каже, що для перевиборів Верховної Ради АРК немає жодних правових підстав. Що ж до зміни уряду, то, за його словами, ця процедура чітко виписана у цілій низці законодавчих документів.

Григорій Іоффе: «Для цього не треба демонструвати якусь революційність – це цілком звичний процес. Депутат Звєрєва чи її фракція мають право його ініціювати. Але чим це закінчиться – інша справа. Швидше за все – нічим, бо фракція БЮТ малочисельна, а по-друге, її роздирають суперечності: наскільки я розумію, у складі Блоку Юлії Тимошенко, де-факто, існує вже дві фракції».

Все залежатиме від позиції офіційного Києва?

Зараз фракція БЮТ у Верховній Раді Криму нараховує лише 5 депутатів зі 100, хоча торік були обрані 8 бютівців. Решта – перейшли до складу більшості. Місцеві оглядачі припускають, що саме тиск регіоналів на партійні структури і депутатів від БЮТ – примушують місцеве керівництво Блоку радикалізувати своє ставлення до кримської влади. А подальший розвиток ситуації довкола уряду і парламенту автономії залежатиме від позиції офіційного Києва та того, хто очолюватиме український уряд.

Тим часом, шанси кримських бютівців зросли після неочікуваної підтримки їхньої ідеї з боку лідера фракції Народного Руху Курултаю Леоніда Пилунського.

«Чому Партія регіонів разом зі спікером Гриценком так сильно бояться цих перевиборів? Чому? А тому, що вони розуміють: буде інший розклад сил парламенту, нові конфігурації, в яких саме ці люди уже не обійматимуть високих посад», – заявив Леонід Пилунський і додав, що пропрезидентські сили до перевиборів у Криму готові. Чи ж готовий Київ – покаже час.
XS
SM
MD
LG