Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш посилює тиск на Іран


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах президент Джордж Буш висловив упевненість у тому, що міжнародна громадськість підтримує його намір посилити дипломатичний та економічний тиск на іранський уряд у зв’язку з ядерною програмою Ісламської республіки.

Президент Буш вимагає, щоб Тегеран допустив до своєї ядерної програми міжнародних інспекторів і припинив процес збагачення урану, який, на думку США, веде до виробництва ядерної зброї. Щоправда, Іран стверджує, що він збагачує уран виключно з мирною метою.

Джордж Буш, приймаючи у Білому домі італійського президента Джорджо Наполітано, сказав журналістам, що Іран небезпечний. «Ми вважаємо, що Іран має таємну воєнну програму виготовлення (ядерної) зброї, тож Іран мусить пояснити світові, навіщо він має цю програму. Іран зобов’язаний пояснити Міжнародній агенції з атомної енергії, чому він приховував від неї цю свою програму» – сказав Буш.

Тим часом, Ніколас Барнс, заступник державного секретаря США, радився з представниками Великої Британії, Франції, Китаю, Росії, які є постійними членами Ради Безпеки ООН, а також з представником Німеччини щодо проекту третьої резолюції про нові санкції проти Ірану. Газета «Нью-Йорк Таймс», посилаючись на урядові джерела у Вашингтоні, повідомляє, що нові санкції передбачатимуть економічні обмеження та заборону закордонних подорожей іранських керівників, пов’язаних з ядерною програмою або з підтримкою міжнародного тероризму. За словами Шона МакКормака, представника держдепартаменту, проект нової, останньої резолюції Ради Безпеки буде поставлено на обговорення за кілька тижнів.

Сполучені Штати сподіваються врегулювати іранську кризу шляхом дипломатичного тиску, але Білий дім не виключає й силового варіанту проти Ісламської республіки Іран. Вашингтон не хоче допустити виготовлення ядерної зброї Іраном, який, за визначенням держдепартаменту, є спонсором міжнародного тероризму.
XS
SM
MD
LG