Доступність посилання

ТОП новини

Луганщина хоче створити «єврорегіон» із трьома сусідніми областями Росії


Ярослав Гребенюк Луганськ, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську говорять про створення «єврорегіону» – території транскордонного співробітництва. Передбачається, що до нього увійдуть Луганська область та три сусідні російські.

Головною зовнішньоекономічною подією Луганщини залишалась виставка «Східна брама України». Цього року її проводили всьоме
(RadioSvoboda.Ua)
Днями у Луганську відбувся круглий стіл, присвячений питанням співробітництва прикордонних територій – Луганської та трьох областей Російської Федерації: Ростовської, Бєлгородської і Воронезької. На ньому ухвалили рішення про утворення так званого «єврорегіону».

Президент Луганської регіональної торгово-промислової палати Геннадій Болдир зазначив: «Основна мета «єврорегіону» – це будівництво об’єктів інфраструктури: терміналів, складських приміщень, сервісних центрів із обох боків кордону, що дозволятимуть вчасно й оперативно здійснювати товарообіг між прикордонними регіонами. Зрозуміло, на ці цілі передбачається фінансування з бюджетів наших територій».

А що таке «єврорегіон»?

Єдиного розуміння власне терміну «єврорегіон» серед учасників процесу поки немає. У Луганській облдержадміністрації кажуть про налагодження коопераційних зв’язків між промисловими підприємствами та спрощення проходу митного контролю. У Торгово-промисловій палаті на спрощення прикордонних процедур не сподіваються, хоча й кажуть про «більш комфортні умови».

Сьогодні з пошуком партнерів бізнесменам допомагає ТОВ «Представництво підприємств Ростовської області у Луганській області». Це комерційне підприємство з українським корінням.

Менеджер «Представництво підприємств Ростовської області у Луганській області» Олексій Олексеєв розповів: «Через нас пройшло вже кілька контрактів, і вони доволі успішні. Щодо вигідності – працюючи через нас, наші партнери заощаджують 30-40%. Ми досить швидко вирішуємо питання з поставками до Росії. З нами співпрацюють і державний холдинг «Луганськвугілля», і Алчевський меткомбінат – це тільки в Луганській області».

Товарообіг між Луганською та Ростовською областями зростає

За підсумками 9 місяців 2007 року товарообіг між Луганською та Ростовською областями підвищився у два з половиною рази, це помітне зростання. Особливо на тлі охолодження у відносинах 2005-2006 років, зазначає заступник начальника управління зовнішніх відносин та зовнішньоекономічної діяльності Луганської ОДА Інна Фарапонова. Вона розповіла і про плани подальшого розвитку відносин.

Інна Фарапонова: «Планується, що на базі «Представництва підприємств Ростовської області у Луганській області» працюватиме Почесний консул Російської Федерації в Луганську. Бо є дуже багато звернень до нас – щодо працевлаштування в Росії, в роботі багато документів, якими має займатися консульство. Я вважаю, що цей проект здійсниться, і посол Росії Віктор Чорномирдін підтримує цю ініціативу».

Отже, теперішнє поліпшення відносин російська сторона збирається закріпити політичною присутністю у найсхіднішому регіоні України. У «Представництві підприємств Ростовської області» кажуть, що розраховують отримати консульський статус за рік-півтора. Саме до відкриття «єврорегіону».
XS
SM
MD
LG