Доступність посилання

ТОП новини

Львів відзначає інтелектуалів


Галина Терещук Львів, 14 грудня, 2007 р. ( Radiosvoboda.ua ) – Уже 7 рік поспіль у Львові напередодні Нового року відзначають орденами «За інтелектуальну відвагу» і «За добру справу». Ці нагороди не купуються і не дають жодних матеріальних пільг, ними удостоюються переважно ті люди, які не отримують державних відзнак, але хто своїм інтелектом збагачує і красить державу. Громадська дорадча рада уже визнала кращих інтелектуалів і завтра їм вручать ордени у Палаці Потоцьких, але Радіо Свобода уже знає імена кращих українських інтелектуалів 2007 року.

Основна ідея нагородження «Межа року» – об’єднати інтелектуалів різного віку. Григорій Кочур, Юрій Шевельов, Василь Барка уже відійшли у вічність. Українська постсовєтська держава не вшанувала цих людей жодними нагородами, але цих інтелектуалів знали і знають мільйони людей в Україні та світі.

У числі кавалерів ордену «За інтелектуальну відвагу» професори Наталія Яковенко, Мирослав Попович, В’ячеслав Брюховецький, Григорій Грабович, поет Емма Андієвська, режисер Роман Віктюк, філософ Мирослав Маринович, композитор Валентин Сильвестров, отець-ректор Борис Гудзяк.

Капітулу, тобто громадську раду, формує культурологічний журнал «Ї» . До неї входять громадські діячі, політики, науковці, підприємці, митці не лише з України, а й багатьох країн світу. Власне, вони й голосують за претендентів на нагороду, за тих, хто докладається до розвитку української культури, науки, ідеї, думки, але водночас залишається десь на маргінесі.

«У нас правлять бал зовсім інші. Нагороди отримують Ківалови, Колєснікови та інші сучасні "інтелектуали" нашої епохи. Тому ми вирішили недопрацювання української держави якимось чином збалансувати. Ми не даємо нагороду, а просимо її прийняти. Ці люди такого рівня, що їм в принципі нагород і не потрібно, але ці люди шанують громаду і приймають нагороду, оскільки ми шануємо відважних, інтелектуальних людей», – каже культуролог, головний редактор журналу «Ї» Тарас Возняк.

Євроінтеграція - найважливіше для України

Як стало відомо Радіо Свобода, цього року номінантами «За інтелектульну відвагу» удостоєні лідер татарського народу, заслужена людина у розвитку демократії на пострадянському просторі Мустафа Джемілєв і директор Інституту юдаїки, керівник інтелектуального видавництва «Дух і літера» Леонід Фінберг.

Щороку Тарас Возняк під час церемонії нагородження присвячує свою промову найважливішій події для держави. На цей раз мова йтиме про те, куди може прийти Україна і український народ у нинішній політичній ситуації. Сам Тарас Возняк бачить Україну лише у партнерстві з європейською спільнотою.
XS
SM
MD
LG