Доступність посилання

ТОП новини

Позачергові вибори Дніпропетровської міськради: ймовірність чи порожні заяви?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську лунають заклики до розпуску міської ради. З такими вимогами, зокрема, виступають лідери місцевого БЮТу, які тільки-но пересіли з крісел депутатів місцевої ради до парламентських. Кому вигідні дострокові вибори у Дніпропетровську і наскільки вони ймовірні?

(RadioSvoboda.Ua)
Розподіл поза конкурсами та аукціонами 300 гектарів дорогоцінної землі ставлять у провину Дніпропетровській міській раді ініціатори її розпуску. Серед тих, хто зараз підтримує позачергові місцеві вибори у Дніпропетровську, колишній депутат міськради, а нині народний депутат, «бютівець» Гарегін Арутюнов.

Пан Арутюнов стверджує: земельні махінації депутатської більшості міськради, де керують регіонали, призвели до того, що міська скарбниця недоотримала близько 3 мільярдів гривень – це сума, що майже втричі перевищує річний бюджет Дніпропетровська.

Гарегін Арутюнов: «Повірте мені – це лише крапля в морі у порівнянні з тими сотнями гектарів землі, які «дерибанять» у місті. Кошти, які б могли надійти, якби землі виставлялись на аукціон, за найскромнішими підрахунками складають три мільярди гривень. Цих коштів вистачило б на ремонт доріг і ліфтів, і на те, щоб усе комунальне господарство привести до ладу».

«Регіональна» більшість міськради критику відкидає

Депутатська більшість міської ради з такими закидами не погоджується: мовляв, землю розподіляли всі гуртом, на сесіях. А що ж до своїх опонентів, то, кажуть, що у них самих рильце в пушку. Вони нагадують нещодавній скандал з підробкою документів, за допомогою якої одна із приватних фірм ледь не забрала під забудову всю центральну площу Дніпропетровська. «Регіонали» стверджують: за цієї фірмою стоять «бютівці».

Координатор більшості в міськраді Олексій Тишкін переконаний: опоненти ініціюють позачергові вибори, щоб помститися за те, що оборудка не вдалася.

Олексій Тишкін: «Юридично – це абсолютно безперспективна затія, абсолютно незаконна. Цікаво, що ця тема почала мусуватися, коли деякі депутати міської ради від БЮТ стали народними, і міська рада перестала їх цікавити як місце перебування. Друге – це робиться як помста за те, що ми зупинили незаконні махінації із землею, з площею Леніна».

Між тим з’ясувати обставини останнього земельного скандалу у Дніпропетровську взялися правоохоронці. Обласна прокуратура має встановити, чи мав місце факт підробки документів для отримання землі.

«Лазаренківці» та «вітренківці» – «найслабша» ланка електоральних симпатій

Що ж до експертів, то вони у ймовірності проведення позачергових виборів у Дніпропетровську сумніваються. Місцевий політттехнолог, керівник регіональної філії Інституту імені Горшеніна Олександр Смирнов упевнений: упродовж наступного року цього не відбудеться.

Олександр Смирнов: «Сьогодні така тенденція в усій країні, майже в усіх обласних центрах: є ті, хто виступає за розпуск місцевих рад чи перевибори мерів. Це нормально, якщо люди висловлюють свої думки, це означає, що Україна рухається шляхом демократії. Але зараз розпуск міської ради – це не краще, Україні потрібна стабільність».

А втім, експерти, все ж таки, вивчають можливість розпуску міської ради Дніпропетровська і ймовірну розстановку сил у новому складі депутатського корпусу. Той же інститут Горшеніна днями оприлюднив результати соціологічного дослідження: якби вибори були найближчим часом, то низка політичних сил, присутніх у міськраді зараз, ризикувала б лишитися без мандатів. «Найслабшою» ланкою з огляду електоральних симпатій назвали «лазаренківців» та «вітренківців».
XS
SM
MD
LG