Доступність посилання

ТОП новини

«З кожним днем мені стає все краще»


Інна Набока Київ, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Споконвіку люди прагнули навчитися керувати своїм настроєм, емоціями, фізичним і психологічним станом. Свої методи пропонувала і антична філософія, і східні практики, і сучасна психологія. Але в основі більшості цих методів лежить одне й те саме явище: самонавіювання.

Скільки не кажи «халва», у роті солодко не стане, твердить східне прислів’я. Але деякі люди можуть легко відчути смак цієї уявної халви і навіть набрати таким чином цілком реальні кілограми. А відбувається це за допомогою самонавіювання – своєрідного гіпнозу, який людина адресує сама собі.

Найчастіше відбувається це поза нашою свідомістю, і нерідко таким чином ми навіюємо собі щось негативне. Наприклад, у людей помисливих самі лише думки про захворювання можуть викликати відповідні симптоми. Подібним же чином виникають і страхи, очікування якихось нещасть чи катастроф. Втім, це несвідоме самонавіювання може мати і позитивний вплив. На ньому ґрунтується «цілюща» дія різноманітних «магічних» предметів, «зарядженої» води чи замовлянь. Відомий у медицині ефект плацебо – коли пацієнтам дають пігулку зі звичайним цукром, кажучи, що це нові сильнодіючі ліки, і їхній стан поліпшується, дехто навіть одужує, це також результат несвідомого самонавіювання. А головний лікар тут – віра.

Самонавіювання як програмування себе

Проте, самонавіювання може бути і цілком свідомим – таке собі програмування себе подумки на щось бажане і позитивне. Таким способом для поліпшення свого настрою люди користувалися, мабуть, завжди. А для лікування його вперше застосував французький аптекар Еміль Куе ще на початку минулого століття. Запропонована ним ключова фраза самонавіювання «З кожним днем мені стає все краще і краще» популярна й досі.

Нині у психології та психотерапії самонавіювання використовують переважно у вигляді методу аутогенного тренування. За його допомогою можна навчитися керувати своїм фізичним і психічним станом, емоціями, реакціями. Він допомагає концентрувати увагу, активізувати зусилля, напружуватися, але і вчить напругу знімати, розслаблятися, повноцінно відпочивати. Аутогенне тренування застосовують і для подолання різноманітних психогенних захворювань, шкідливих звичок, фобій.

Звичайно ж, аутотренінг, як і самонавіювання взагалі, зовсім не панацея від усіх психологічних проблем. Проте, його переваги полягають у тому, що людина діє активно і сама контролю процес. Ну, а дещо детальніше про ці цікаві психологічні методи – наступного разу.
XS
SM
MD
LG