Доступність посилання

ТОП новини

Дорожчий дзвінок. Наскільки обгрунтованими є наміри підвищити розцінки на стаціонарний телефонний зв’язок?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Любителям задушевних телефонних бесід з наступного року доведеться стримувати свої “розмовні” апетити. Національна комісія регулювання зв''язку вирішила підняти розцінки на телефонний зв''язок на 20%. Якщо антимонопольники “дадуть добро” таким планам, то абонплата підвищиться до 16 гривень 40 копійок, а похвилинний тариф - до 6, 5 гривень. Наскільки вмотивованими є нові тарифи?

ГЛАС НАРОДУ:
Як часто ви користуєтесь стаціонарним телефоном?
Ірина, бухгалтер:
- Частіше мобільним. Постійно під руками, так зручніше.
Дмитро, водій:
- Я не часто дома буваю, тому дзвоню переважно по мобільному.
Тамара Миколаївна, пенсіонерка:
- Я більше користують домашнім телефоном. Вже звикла. Особливо через "вісімку" по міжміському. А по мобілці дзвоню, коли треба сина швидко розшукати!
Євген, підприємець:
- Я знімаю квартиру. Там немає стаціонарного телефону.
Олена, студентка:
- Мобільний завжди зі мною! У будь-який момент можу подзвонити до своїх близьких та друзів.
Збитковий монополіст?

Нацкомісія регулювання зв''язку пояснює такі свої плани збитковістю послуг фіксованого телефонного зв’язку для "Укртелекому".Нові тарифи хочуть запровадити у першому кварталі наступного року – не виключено, що з початку лютого. Розповів Радіо Свобода речник Національної комісії регулювання зв''язку України Микола Репін:

«Основна причина полягає в тому, що зараз обслуговування мереж є збитковим, тобто вони навіть не виходять на собівартість. По міському зв’язку заборгованість ВАТ «Укртелеком» становила за 9 місяців 140 млн. гривень. Заборгованість по сільському зв’зку – близько 400 млн. гривень».

Плани Нацкомісії регулювання зв''язку підняти розцінки на телефонний зв’язок має ще затвердити, зокрема, Антимонопольний комітет України. Мається на увазі не затвердження тих чи інших тарифів (це прерогатива самої Нацкомісії), а методика, за якою їх вираховували. Представник Антимонопольного комітету Богдан Якимюк:

«Регульовані тарифи не перебувають у компетенції Антимонопольного комітету. Але ми виступаємо проти необґрунтованого підвищення цін і наполягаємо на тому, щоб до підвищення цін Національна комісія розробила і погодила з нами методику формування тарифів. Для того, щоб ми, а також споживачі змогли побачити, з яких складових формується тариф і які є об’єктивні підстави для його підвищення».

Олександра Кужель
Крім Антимонопольного комітету з новими телефонними тарифами Нацкомісія регулювання зв''язку має завітати і до Держкомпідприємництва. Його екс-керівниця Олександра Кужель зазначає: не можна надавати монопольне право підвищувати тарифи на фіксований телефонний зв''язок.

«Якщо ми кажемо, що ціни підвищують монополісти, а зв’язок – це монополія, то існують дві організації, які повинні контролювати підвищення цін. Це Комітет з цін Міністерства економіки і Антимонопольний комітет. Там повністю робиться обґрунтування».

Приватний італійський зв’язок

На відміну від України, де “Укртелеком” контролює держава, в Італії всі оператори фіксованого телефонного зв’язку є приватними. Докладніше про це – римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик:

«В Італії існують, щонайменше, 13 загальнонаціональних телефонних операторів.Усі вони приватні. Звичайний телефонний зв’язок дуже поширений у країні. Набагато більше, ніж мобільний. Тарифи залишаються нижчими у порівнянні з мобільними операторами. Хвилина розмови з домашнього номера коштує, в середньому, 13 центів».

2 мільйони українців у черзі на телефон

Всупереч тому, що все більше людей віддають перевагу мобілкам, а не стаціонарним телефонам, у черзі на встановлення таких телефонів стоять близько двох мільйонів українців. Приблизно 100 тисяч із них становлять мешканці Львівщини. Декому доводиться чекати по 15 років, розповідає кореспондентка Радіо Свобода в цьому регіоні Галина Терещук:

«У деяких селах можна побачити стареньку, яка розмовляє по мобільному. Мобільний зв’язок врятував багатьох мешканців віддалених сіл області – вони тепер можуть викликати лікаря чи зателефонувати своїй родині. На 100 осіб в області припадає 25 стаціонарних номерів. Підняття вартості телефонних послуг вдарить не лише по кишеннях малозабезпечених галичан. Це позначиться також і на представниках малого та середнього бізнесу. Встановлюватимуть ліміти і для львівських державних службовців – уже зараз у міськраді за приватні розмови співробітники повертають власні гроші».

Пришвидшити чергу на встановлення стаціонарних телефонів не можна, бо цьому заважають нинішні фінансові можливості “Укртелекому”. Через це і варто піднімати розцінки на телефонний зв’язок, каже речник Національної комісії регулювання зв''язку України Микола Репін.

«Близько 400 тисяч абонентів "Укртелеком" має змогу підключати на рік. Підвищення вартості послуг дозволить збільшити саме кількість підключених абонентів».

Зараз кількість абонентів стільникового зв’язку в Україні – близько 52 мільйонів. Тих, хто користується стаціонарними телефонами, утричі менше, зазначає заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський. Він прогнозує: не за горами часи, коли тарифи на мобільний та фіксований телефонний зв’язок зрівняються. При цьому і стаціонарний телефон не перетвориться на музейну цінність: відео- зв’язок, IP-телефонія, міжнародні дзвінки – все це буде передаватися через канали фіксованого зв’язку.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG